Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen haftayı % 0.6 düşüşle 6.04 seviyesinde tamamlayan kur yeni haftaya artışla başladı. Bu sabah 6.08 seviyesine yükselen kur daha sonra düşüşe geçti ve 6.02'ye indi.

Cuma günü 6.75-6.81 arasında dalgalanan euro bu sabah 6.76'ya yükseldi, öğleden sonra ise düşüşe geçerek 6.73'e indi.

ABD ile S400 gerilimi, İstanbul'da seçimlerin tekrar kararı son dönemde kurda baskıya neden olan faktörler..Seçimlerin tekrar kararı ile kur geçen haftalarda 6.24'lere kadar yükselmiş, Merkez Bankası'nın bazı sıkılaştırıcı adımları ve kamu bankalarının Döviz satışıyla kur 6 seviyesinin altını test etse de kalıcı olamamıştı. 

Yurt içinde ve yurt dışında bugün kuru etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmuyor, Yüksek Seçim Kurulu'nun bugün İstanbul seçimlerine ilişkin gerekçeli kararını açıklaması bekleniyor. Çarşamba akşamı ise ABD Merkez Bankası'nın toplantı tutanakları takip edilecek.

QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Bloomberg HT'ye kurun bir süredir 6 - 6.10 bandında seyrettiğini belriterek "Geçen haftalarda 6.22 - 6.24 aralığında gelen kar satışları 6'nın altını zorlasa da TL'de kuvvetlenme trendine dönülemedi. Jeopolitik gelişmeler, 5 yıllık risk primininin 500'lerden çok uzaklaşmaması gibi faktörler bu bandın korunmasına neden oluyor.

Biz bu bant dahilinde yatay kalarak diğer gelişen ülkelerden hafif negatif ayrışma içerisindeyiz. Kurda 6.10 direnci önemli" diye konuştu.

TÜRK VARLIKLARINDA GEÇEN HAFTA

BİST 100 Endeksi cuma gününü % 0.47 düşüşle 86 bin 796 puandan tamamladı, Borsa haftalık bazda % 1.9 düştü. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 0.38 artışla yüzde 26.10 düzeyine yükseldi. Türkiye'nin 5 yılık CDS'i geçen hafta 3 baz puan yükseldi. 



Türk Lirası bu sabah dolar karşısında en fazla düşen gelişen ülke para birimi oldu.