Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cuma günü 6.12'den 6.06'ya kadar gerileyen Dolar/TL yeni haftaya da 6.07 civarında başladı, kur daha sonra düşüşünü hızlandırarak 6.05'e indi.

ABD ile S400 gerilimi, CDS risk priminin yükselişi, Merkez Bankası'nın rezervlerine yönelik endişeler ve İstanbul'da seçim belirsizliğinin sürmesi uzun süredir kur üzerinde baskıya neden olan faktörler olarak öne çıkıyor.

Global Menkul Değerler Kıdemli Analisti Rıdvan Baştürk Türk varlıkların uzun süredir baskı altında olduğunu belirterek "Bunun en önemli sebebi iç piyasada yaşanan ayrışma. Ülke risk primi CDS, 520 puana kadar yükseldi. ABD ile yaşanan rahip Brunson krizinde bu seviye 580'lerdeydi. Yani oldukça yüksek seyrediyor ve TL üzerinde baskı unsuru oluyor" diye konuştu.

Baştürk S400 konusu ve seçim belirsizliği masada kaldığı sürece risk priminin gerileme ihtimalinin zayıf olduğunu belirtti.

Dolar geçen hafta TL karşısında % 0.4 yükseldi, böylece TL karşısında 8. haftayı da yükselişle tamamladı.



Capital Economics'ten Jason Tuvey 24 Mayıs tarihli bir notunda "Düşük döviz rezervleri yetkililerin Lira'yı güvenilir şekilde savunamayacağı anlamına geliyor. Sermaye girişi için yüksek faiz oranlarına ihtiyaç olacak" değerlendirmesini yaptı.


Borsa geçen haftanın son işlem gününü yüzde 1.74 artışla 86 bin 72 puanda tamamladı. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 0.69 düşüşle yüzde 25.74'e geriledi.

İçeride ve dışarıda bugün kuru etkileyecek veri akışı bulunmuyor, bugün ABD ve İngiltere piyasaları da tatil nedeniyle kapalı olacak. Haftanın devamında 1. çeyrek büyüme verisi takip edilecek. Beklenti ilk çeyrekte ekonominin % 2.9 daralması yönünde. Geçen senenin son çeyreğinde ekonomi % 3 daralmıştı.