"Döngüsel ekonomi firmalara bir değer vaat ediyor"
Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Servet Yıldırım Bloomberg HT'de yayınlanan Elektrik 4.0 programında döngüsel ekonominin önemine ve şirketlere vaat ettiklerine değindi.
Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Servet Yıldırım endüstrinin yeşil yol haritasını Bloomberg HT’de yayınlanan Elektrik 4.0 programında anlattı.
Yıldırım, küresel ekonominin yıllar boyunca doğrusal bir modelle işlediğini yani üretim için gerekli hammadde ve kaynaklar doğadan alındığını ve tüketildiğini ve tüketim sonucunda ortaya çıkanın geri dönüşme gönderilmediğini yeni ekonomi de ise esas olan döngüseldik ve kaynakların verimli kullanılması olduğunu belirtti.
“Çöp ve atık arasındaki farkın farkına varmak gerekiyor”
Yıldırım’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
Türkiye’de yaklaşık 30 milyon ton katı atık üretimi çıktığı tahmin ediliyor. Atıkların yüzde 15’in de geri kazanılabilir atıklardan oluştuğu tahmin ediliyor. Her yıl en az 4 milyon ton geri kazanılabilirken çöpe atıyoruz. Döngüsel ekonomi bu anlamda firmalara bir değer vaat ediyor. Başlangıçta bir yatırım gerektiriyor ama sistem bir kere kurulduktan sonra tasarruf ve gelir yaratmaya başlayacaktır. Şirketlerin geri dönüşümde makro ve mikro anlamda hedefleri olması gerekiyor. Çöp bile atık arasındaki farkın farkına varan ve bunun gereğini yapan işletmeler için büyük ekonomik fırsatlar var.
Bu konulara olan farkındalığın son yıllarda arttığını gördüklerini söyleyen Yıldırım, “burada sürdürülebilir kavramından bahsetmek gerekiyor çünkü bütün şirketler artık sürdürülebilirliği farklı bir gözle bakmaya başladı ve bunu iş yapış tarzlarını bir parçası haline getirmeye başladılar” dedi.
Yıldırım, sürdürülebilirlik anlamında şirket olarak 20 yıllık bir geçmişleri olduklarını ve ilk çevre politikamızı 2002 yılında sürdürülebilirlik raporuyla yayınladıklarını söyleyerek şöyle devam etti:
Bazı taahhütlerimiz var, tüm ambalajlarımızı geri dönüştürülebilir malzemeden yapmak ve içinde geri dönüştürülmüş malzeme kullanmak. Ambalajlarımızın toplanıp geri dönüştürülmesine katkıda bulunmak, su verimliliğini arttırmak, su bulunurluğunu korumaya yönelik projeler üretmek enerji kullanım oranımızı iyileştirmek ve tesislerimizde yüzde 100 yenilenebilir elektrikle çalışmak, mutlak sera gazi emisyonlarını azaltmak gibi hedeflerimiz var.
Amaçları değer yaratmak olan şirketlerin paydaşlarından gelen beklentiler var. Z kuşağının beklentileri var önceki kuşaklara göre daha farklılar çevre ve sürdürülebilirlik konularına karşı daha duyarlılar çünkü protesto kültürlerine çok uygunlar. Avrupa yeşil mutabakat gibi faktörler şirketleri bu alana yönelten faktörler arasında