Advertisement
HABERLER ABONE OL

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Türk futbolunun dört büyükleri olarak anılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un mali tabloları sahadaki performanslarıyla benzerlik gösterdi.

Özkaynakları düşen ve Döviz yükümlülükleri bulunan dört spor kulübünden üçü zarar ederken yalnız Fenerbahçe 1 Haziran- 30 Kasım döneminde kar elde etmeyi başardı.

Beşiktaş zararı azaltmakla yetindi

Beşiktaş spor kulübünün 6 aylık net dönem zararı 73,5 milyon TL olurken, geçen yılın aynı dönemindeki zararı 227,7 milyon TL seviyesindeydi.

Esas faaliyet gelirlerindeki artışlar bilançoyu desteklese de, finansman giderleri bilançoyu negatif etkiledi.

Grup 1 Haziran 2021 – 30 Kasım 2021 döneminde 574 milyon TL hasılat gerçekleştirdi. Hasılat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla lüzde 138 düzeyinde artış gösterdi.

Hasılatı geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artıran kalem 260 milyon TL ile Şampiyonlar ligi ve UEFA gelirleri oldu.

Grubun ayrıca linanslı ürün satış gelirleri, maç hasılatları, kombine kart ve loca gelirlerinde de artış görüldü. Son dönemlerde sıkı maliyet politikası uygulayan kulübün personel ücret giderleri geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat arttı.

Kulübün net özkaynağı eksi 1,77 milyar TL’ye gerilerken, ayrıca döviz yükümlülüğünde de artış izlendi. TTK'nın 376. Maddesi Uyarınca konsolide özkaynaklar ise 783 milyon TL olarak paylaşıldı.

Bu dönemde futbolcuların sözleşme değeri 479 milyon TL olarak hesaplandı. Raporlanan dönem içerisindeki döviz yükümlülüğü 194 milyon TL’ye çıktı. 1 Haziran – 30 Kasım döneminde şirketin net dönem zararı 73,5 milyon TL oldu. Geçen yılın aynı döneminde şirketin net dönem zararı 227 milyon TL seviyesindeydi.

Grup işletmenin sürekliliğine bölümde; ‘’ Kovid-19 pandemisinin futbol ekonomisi üzerinde yaratmış olduğu olumsuzluklar ve belirsizlikler şirket tarafından ek gelirler yaratmak ve gider tasarrufu sağlamak suretiyle minimum düzeye indirilmeye çalışılmaktadır.’’ notunu paylaştı.

Fenerbahçe ciroyu 713 milyon liraya çıkardı

Fenerbahçe 2021 yılının Haziran – Kasım dönemini tek karla kapatan spor kulübü oldu. Belirtilen dönemde grubun karı 40,8 milyon TL olurken, geçen yılın aynı döneminde 50 milyon TL zarar açıklamıştı.

Kulüp 1 Haziran – 30 Kasım dönemi arasında 607 milyon TL Futbol Faaliyetinden, 152 milyon TL ise Mağazacılık faaliyetinden hasılat elde etti. Bu hasılattan bölümler arası düzeltme çıkartıldığında grubun cirosu 713 milyon TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 295 milyon TL’nin oldukça üzerine çıktı.

Kulübün özkaynaklarında eksilme sürerken, son bilanço döneminde -961 milyon TL’ye ulaştı. TTK'nın 376. Maddesi Uyarınca konsolide özkaynaklar ise 986 milyon TL seviyesinde. Bu bilanço defterinde futbolcuların sözleşme değerleri 915 milyon TL olarak belirlenmiş durumda. Kulübün döviz yükümlülüğü ise yok denecek kadar az artış ile 184 milyon TL olarak paylaşıldı.

Borç yapılandırması, Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması kapsamında, 2021-2022 sezonunda faiz ve anapara ödemesiz ve 2022-2023 sezonunda anapara ödemesiz toplamda yaklaşık 9 yıl vadeli yapılandırma süreci şeklinde düzenlenerek, yapılandırma kapsamındaki borçlar TL olarak belirlendi. Böylece grup, kur ve likidite riskini büyük ölçüde bertaraf etti. Borç yapılandırması kapsamında finansal borçların tamamı yeniden yapılandırdı.

Finansal Yeniden Yapılandırma Anlaşması kapsamında 2021-2022 sezonu için futbol giderlerinde 2020-2021 sezonuna kıyasla en az yüzde 20 tasarruf edilmesi bekleniyor. Ayrıca, futbol takımının UEFA Kulüp organizasyonlarına katılımıyla, UEFA gelirlerinde, forma satışlarında, reklam anlaşmaları vb. unsurlarda artış bekleniyor.

Galatasaray'ın umudu UEFA Avrupa Ligi

Galatasaray spor kulübü 2021 yılının Haziran – Kasım döneminde 59 milyon TL net dönem zararı açıklarken, geçen yılın aynı döneminde 209 milyon TL zarar aktarmıştı. Kulüp 2021 yılının Haziran – Kasım döneminde hasılatı 476 milyon TL ile geçen yılın aynı dönemine kıyasala iki katından fazla arttı. 6 aylık ara hesap döneminde UEFA Şampiyonlar ve Avrupa Ligi gelirleri 110 milyon TL ve Sponsorluk, isim hakkı ve reklam gelirleri 223 milyon TL olurken, geçen yılın aynı dönemine göre ciddi oranda artış göstermiştir. Böylece grup brüt zarardan, kara geçti. Finansman giderlerindeki artışın şirketin karlılığını baskıladı.

Grubun net özkaynağı eksi 814 milyon TL, TTK'nın 376. Maddesi Uyarınca konsolide özkaynaklar ise 994 milyon TL olarak açıklandı. Kulübün döviz yükümlülüğü ise az oranda artış ile 290 milyon TL seviyesinde paylaşıldı

Grup 28 Mayıs 2021 tarihinde kredi yeniden yapılandırma sözleşmesini tamamladı. Böylece kısa vadeli yükümlülükler ile dönen varlıklar arasındaki dengesizliğini büyük oranda ortadan kaldırmak için önemli bir adım attı. Grubun gelecek dönem gelirleri üzerinde toplam 5.525.130.440 TL tutarında temlik, teminat, nakit blokaj ve kefalet tesis edildi.

Gelecek dönemlere dair bilançodaki yorumlarda; ‘’Profesyonel futbol takımı 2021/2022 sezonunda UEFA Avrupa Liginde grup aşamasında lider olarak gruptan çıkmıştır. Şirket UEFA Avrupa Ligini başarılı bir noktada tamamlayacağını öngörmektedir.’’ ve ‘’ Yeni reklam ve sponsorluk anlaşmaları yapmış ve gelir arttırıcı başkaca yeni anlaşmalar üzerinde çalışmaktadır. Bu çerçevede önemli bir gelir artışı ve nakit girişi beklemektedir.’’ ifadeleri yer aldı.

Trabzonspor'un oyuncu ve direktör gideri ikiye katlandı

Trabzonspor Kulübü 2021 yılının Haziran – Kasım döneminde 244 milyon TL net dönem zararı açıklarken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 177 milyon TL seviyesindeydi. Grubun 2021 yılı Haziran – Kasım döneminde hasılatı 227 milyon TL ile geçen yılın aynı dönemine paralel hasılat sağladı. Fakat aynı dönemde şirketin satışlarının maliyetinin neredeyse 2 katına çıkması brüt kardan zarara dönmesine sebep oldu.

Mevcut Futbolcu ve teknik direktörler giderlerinin 2 katına çıkması maliyeti yukarı çekti. Grubun net özkaynağı -855 milyon TL olarak açıklandı. Kulübün döviz yükümlülüğü ise az oranda artış ile 290 milyon TL seviyesinde paylaşıldı. Kulübün döviz yükümlülüğü ise kısmi oranda artışla 228 milyon TL’ye çıktı.

Altın fiyatları, ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin duraksamasıyla yükseldi. Gram altın da küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 800 TL sınırına ulaştı.

Biden, enflasyonla mücadelenin Fed’in görevi olduğunu ve merkez bankasının parasal teşvikleri azaltma planını desteklediğini söyledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 2 yılın zirvesinden gerilerken, S&P 500 yüzde 1 düşüş kaydetti.

Ukrayna ve Rusya arasındaki jeopolitik gerginlikler de güvenli liman altına olan talebi artırdı. Biden, Vladimir Putin’in sınıra 100 bin tabur asker yığdıktan sonra Ukrayna’ya ilerleyeceğini düşündüğünü söyledi fakat Rus liderin planları arasında tam bir işgalin olmadığını belirtti.

Ons altın fiyatı

Ons altın, hafta başından bu yana aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra Biden’ın açıklamalarıyla çarşamba gününü 1.840 dolar civarında kapattı. Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyelerde işlem gören değerli metal, perşembe sabahı 1.839 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, hafta başında dolar/TL’deki yükselişle 800 TL’nin üzerine çıktıktan sonra haftanın kalanında inişli çıkışlı bir seyir izlemişti. Küresel altın fiyatlarındaki yükselişi dolar/TL’deki düşüşten dolayı sınırlı yansıtan gram altın, perşembe sabah saatlerinde 795 TL civarında bulunuyor.

Türkiye'de iştiraki bulunan Katarlı banka, Türkiye'de kurdaki oynaklığın yarattığı risklere dikkat çekti.

Alternatif Bank'ın sahibi Katarlı The Commercial Bank'ın (CBQ) Grup CEO'su Joseph Abraham, Bloomberg’e verdiği röportajda Türk lirasındaki oynaklıktan dolayı yaklaşık 1 milyar riyallik (275 milyon dolar) bir etki yaşadıklarını, bunu sindirmenin oldukça zor olduğunu söyledi.

Faizler ve kurdaki oynaklığın yönetilmesinin zor olduğunu belirten Abraham, Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri için iştah olmadığını belirtti. CBQ’nun Türkiye’deki uzun dönem yatırımcılar arasında bulunduğunu belirten Abraham, “Türkiye’ye hem ülke hem de yatırım olarak bağlıyız” dedi.

Abraham, Türkiye iştirakleri olan Alternatif Bank’ın sermayesinin gerektiğinde artırılabileceğini belirtirken Türk lirasındaki oynaklığın CBQ’nun toplam kredi miktarı üzerinde risk oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’deki iştirakleri için en büyük zorluğun kur risklerini yönetmek olduğunu belirten Abraham, CBQ’nun Türkiye’deki kredi portföyünde kur risklerini düşürmeye başladığını ve volatilitenin bir süre daha devam edeceğini vurguladı.