Döviz manipülasyonu soruşturması büyüyor
-
Döviz manipülasyonu soruşturması, dünyanın en büyük 15 bankasına ve en aktif para birimlerine uzandı
Bankaların, hoşgörü görmek adına otoritelere yardım için birbiriyle yarışmasıyla, küresel döviz manipülasyonu soruşturmaları, dünyasının en büyük 15 bankasını ve bazı en aktif para birimlerini de kapsayacak şekilde genişledi.
İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, döviz manipülasyonu soruşturmalarını yürüten 7 regülatörden biri olan İngiltere Finansal İşlemler Otoritesi, şimdiye kadar en azından 15 bankadan bilgi talebinde bulundu. Hızla ilerleyen soruşturma, traderlerin, bilgi sızdırarak ve müşterilerinden önce işlem yaparak döviz piyasalarını manipüle edip etmediğini inceliyor.
FCA ile birlikte İsviçre, ABD ve Hong Kong'taki yetkililer, günlük 5.3 trilyon işlem hacmine sahip olan dünyanın en likit döviz piyasası olan Euro-Dolar piyasasına odaklanıyor.
Financial Times'a konuşan 2 kaynak, regülatörler ve bankaların, euro-dolar piyasasının yanısıra, sterlin, Avustralya doları ve İskandinav paralarını da inceleyerek, incelenen niş pazarının ötesine uzandığını belirtiyor.
AB Rekabet Komiseri Joaquin Almunia, birçok bankanın, hoşgörü kazanma ümidiyle antitröst soruşturmalarına yardımcı olmak için bilgi paylaştığını açıkladı.
Almunia, Libor skandalı ile ilgisi olan bankaların soruşturmasının tamamlanması sonrasında, döviz soruşturmalarına daha fazla kaynak yönlendireceğini bildirerek, "Libor öncesinde insanlar, göstergelere güvenebileceklerini düşünürdü. Şimdi, manipülasyon riski olduğu varsayılıyor. Belki de manipülasyon bir istisna değil, kuraldır" dedi.