Advertisement
HABERLER ABONE OL

Döviz mevduatları yılın ilk haftasında hızlı gerileme kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 7 Ocak haftasında döviz mevdutları 2,8 milyar dolar düşüşle 234,3 milyar dolar düzeyine geriledi.

Veriler hem gerçek kişilerin hem de tüzel kişilerin döviz mevduatlarında düşüş olduğunu gösterdi.

Buna göre 7 Ocak haftasında gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,6 milyar düşüşle 145,5 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmış veriye bakıldığında ise gerçek kişilerin döviz mevduatlarında 1,1 milyar dolarlık düşüş kaydedildi.

İlgili haftada tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 1,2 milyar düşüşle 88,9 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırılmış düşüş ise 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Altın fiyatları, hisse piyasaları düşerken haftayı enflasyon sonrası kazançlarını koruyarak kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yükselişle birlikte yeniden 800 TL sınırına dayandı.

Perşembe günü risk iştahının tersine dönmesiyle küresel hisse piyasaları düşüş kaydederken, 1.814 dolara kadar gerileyen değerli metal yeniden yükselişe geçerek kayıplarını telafi etti.

Doların en çok işlem gördüğü para birimleri karşısındaki performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0,2 düşüşle 1.162 seviyesine geriledi. Doların zayıflaması dolar cinsinden fiyatlanan altın gibi emtiaları da destekledi.

Fed’in para politikasını sıkılaştıracağına yönelik şahin mesajları sonrasında altının kayıp yaşamaması, parasal sıkılaşmanın ve faiz artırımlarının çoktan fiyatlanmış olabileceğine işaret ediyordu. Yüksek gelen enflasyon ve Mart ayında faizlerin yükseltileceğine dair beklentilerin artmasına rağmen altın fiyatlarının yükselmesi de bunu doğruluyor.

Dünya Altın Konseyi’nden altın fiyatları ve faiz öngörüsü

Dünya Altın Konseyi, ABD Merkez Bankası Fed’in daha önceki sıkılaşma döngüsünde de noktasal grafiğin daha şahin bir görünüme işaret ettiğini fakat gerçekleşen faiz artırımlarının öngörülenden daha az olduğunu belirtti.

Finansal piyasalardaki beklentilerin ve özellikle tahvil faizlerinin altın fiyatları üzerinde tarihsel olarak kuvvetli bir etkisi olduğunu belirten konsey, Fed’in sıkılaşma döngüsü başlamadan önceki aylarda altın fiyatlarının görece düşük bir performans sergilediğini ifade etti.

Fed’in ilk faiz artırımını gerçekleştirmesinden sonraki üç ayda ise altının görece üstün performans sergilediğini belirten kuruluş, ABD hisse piyasalarının faiz artırımları öncesinde iyi performans gösterdiğini fakat faiz artışları sonrasında altının gerisinde kaldığına dikkat çekti.

Ons altın fiyatı

Ons altın, haftaya düşüşle başladıktan sonra Fed Başkanı Jerome Powell’ın salı günkü şahin açıklamaları sonrasında yükselişe geçmişti. Enflasyonun beklentileri aşmasıyla da yükselişini sürdüren ons altın, perşembe günü bir miktar kayıp verse de cuma günü yeniden yükselerek haftayı 1.826 dolar civarında kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, haftanın büyük bir bölümünde 800 TL civarında işlem gördükten sonra çarşamba günü doların zayıflaması ve Türk lirasının değer kazanmasıyla 780 TL’ye kadar gerilemişti. Gram altın, dolar endeksindeki düşüşe rağmen dolar/TL’nin yeniden yükselmesinden destek bularak 797 TL seviyesinde işlem görüyor.

Ekonomide belirsizliklerin arttığı dönemlerde geleneksel güvenli liman olarak tercih edilen gümüş ve altın gibi değerli metaller, salgın döneminde bakır, aluminyum ve nikel gibi baz metallerin performansını yakalayamadı.

Bloomberg Endüstriyel Metal Endeksi, 2020’nin Mart ayından bu yana yüzde 81 yükseliş kaydederken Bloomberg Değerli Metal Endeksi yüzde 28 yükseliş kaydetti. Aynı dönemde bakır fiyatları yüzde 110 artarken altın fiyatları yüzde 25 civarında bir artış yaşadı.

Yatırımcıların Kovid-19’un ekonomik büyüme üzerinde oluşturduğu tehditten ziyade yeşil ekonomiye geçişte talebin artacağı baz metallere odaklanması bu makasın açılmasında etkili oldu.

Yeni yılın ilk haftasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri gerileme gösterdi.

TCMB verilerine göre brüt rezervler 7 Ocak haftasında 109,45 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta rezervler 111,05 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Net rezervlerdeki erime de devam etti. 31 Aralık haftasında 8,3 milyar dolar olan net rezervler 7 Ocak haftasında 7,9 milyar dolara indi.

Bu rakamlar swap hariç net rezerv rakamlarına da yansıdı. 7 Ocak haftası itibariyle swap hariç net rezervler eksi 56,9 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 56,4 milyar dolardı.

Kore Merkez Bankası Başkanı Lee Ju-yeol cuma günkü faiz artırımına ek olarak daha fazla sıkılaşma olabileceğinin sinyalini verdi.

Lee, politika faizinin salgın öncesindeki yüzde 1,25 seviyesine dönmesine rağmen hala genişlemeci bir seviyede bulunduğunu ve bir faiz artırımı daha gelse dahi bunun politikayı daha sıkı bir hale getirmeyeceğini belirtti.

Kore Merkez Bankası’nın enflasyonun uzun bir süre daha yüzde 3 seviyesinde kalmasını beklediğini belirten Lee, bunun daha fazla faiz artırımı ihtiyacının arkasında yatan ana sebep olduğunu söyledi.

“Enflasyonist baskılar önceki beklentilerimize göre çok fazla” diyen Lee, salgın ile ilgili belirsizliklerin devam ettiğini fakat bunun ekonomik toparlanmayı etkilemeyeceğini dile getirdi.

Faiz artırımlarının devam edeceğine dair beklentiler sonrasında Güney Kore tahvil vadelileri düşerken hisse senedi göstergesi Kospi Endeksi de düşüş kaydetti. Won ise büyük oranda yatay bir seyir izledi.