Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz işlemcileri AMB'nin Perşembe günü şahin tona dönme riskini hedge etmeye başladı.

Euro üçüncü günde de yükselirken piyasalarda gelecek hafta için ortak para biriminde düşüş beklentisinin tersine dönmesi bekleniyor. Bu da, Fed'in tahminlerden hızlı faiz artışı yapacağı beklentisinden bir dönüş anlamına geliyor.

AMB Başkanı Christine Lagarde başta olmak üzere birçok AMB yetkilisinin aksi görüşlerine rağmen para piyasaları AMB'nin bu yıl faiz artıracağını öngörüyor.

AMB Yönetim Konseyi Fed ve İngiltere Merkez Bankası'ndan hızlı faiz artışlarının yarattığı zorluklara karşı düşük faiz politikasını ve euro'daki zayıf performansı kabul edebilir. Ancak özellikle enerji maliyetlerinden kaynaklanan kalıcı enflasyon AMB'nin enflasyonda yukarı yönlü riskleri de göz önünde bulundurmasını gerektirebilir. AMB'nin Mart ayında enflasyon ve büyüme projeksiyonlarını açıklaması bekleniyor.

İngiltere'deki Aegon Asset Management'tan Sandra Holdsworth, "AMB'nin para politikası metni ve ardından yapılacak basın konferansı şahin tona dönüş olup olmadığını anlamak için yakından takip edilecek. AMB'nin tahminlerine rağmen erken faiz artışı beklentisi gittikçe muhtemel hale geliyor." değerlendirmesini yaptı.

Bu beklentilerle Almanya'da 2 yıllık tahvil faizi 2015'ten beri ilk defa Avrupa Merkez Bankası mevduat faizinin üzerine çıktı.