Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dow Jones endeksinde Pazartesi günü uygulanmaya başlanacak çok sayıda değişiklik yapılacak, ancak Wall Street için yakın zamanda en önemli değişiklik endeksin nasıl hesaplanacağına ilişkin olacak.

Pazartesi günü piyasaların açılmasıyla birlikte endeksin hesaplanmasında farklı ağırlıklara sahip 30 farklı şirket 2019 Nisan ayından beri ilk defa değiştirilecek.

Dow Jones ‘un değeri, bir bölen kullanılarak, işlem gören tüm şirketlerin fiyatlarının toplanması ile bulunuyor ve bu bölen aynı zamanda endeksteki bir şirketin bölünmesinden sonra endekste yapılması gereken düzeltmeler için de devreye giriyor. Hisselerin bölünmesi, endeksteki herhangi bir blue-chip hisse için etki dengesini değiştirebilir.

S&P kıdemli endeks analisti Howard Silverblatt’a göre, yeni sabit bölen büyük ihtimalle 0.147’den 0.152’ye çıkarılacak. Yani Dow Jones bileşenlerinin herhangi birinde 1 dolarlık bir değişim olursa, bu eskiden 6.8 puanlık bir dalgalanma yaratırken, değişiklikle birlikte 6.579 puanlık bir dalgalanmaya sebep olacak.

Apple’ın hisselerini bölmesi de Dow Jones’un yöneticilerine 124 yıllık endeksin teknolojideki hızlı fiyat artışlarına göre düzeltilmesi için fırsat sağlamış oldu. Apple’ın daha önce hisselerini bölmesiyle şirketin endeksteki ağırlığı %12’den %3’ düşmüştü ve endeksteki teknoloji şirketlerinin ağırlığı da %27’den %20’ye gerilemişti.