Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mario Draghi ekonomik etkinliği konusunda şüpheler yaratan son bir teşvik paketiyle hükümetleri fiscal politikası yürütmek konusunda baskıda bırakan kararla Avrupa Merkez Bankası’ndan ayrılıyor.

Draghi’nin halefi Christine Lagarde, kurumun büyümeyi ve enflasyonu canlandırmak için neler yapabileceğinden emin olmadan 1 Kasım’da görevi devralacak.

Draghi’nin tahvil alım programını sürdürmek ve faiz oranlarında kesintiye gitme planlarına yalnızca yönetim kurulunda  muhalefet edilmedi yatırımcılar ve ekonomistler tarafından da etkinliği konusunda şüphe yarattı.

 Londra’da Societe Generale Kıdemli Ekonomisti Anatoli Annenkov, “Finansal stabilite ile çok büyük risk alıyorlar. Bu Lagarde’ı maliye bakanları ile her gün konuşmak zorunda bırakacak. “ dedi.

Avrupa Merkez Bankası,  mevduat faizini rekor düşük seviye olan eksi yüzde 0.5 seviyesine çekerek, 1 Kasım'dan itibaren her ay 20 milyar euro tahvil alacağını ve tahvil alımlarının gerektiği müddetçe devam edeceğini açıkladı. Ayrıca faizler enflasyon kuvvetli bir şekilde bankanın hedefi olan yüzde 2’nin altında inmediği sürece indirilmeyecek.