Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Hükümeti, Dünya Bankası ve Türk kalkınma bankaları bugün ‘Dağıtık Enerji için Piyasa Dönüşümünün Hızlandırılması’ başlıklı 1 milyar dolarlık program için bir anlaşma imzaladı.

Bu program ile, ülkenin Ulusal Enerji Planını destekleme hedefi doğrultusunda Türkiye’nin dağıtık güneş enerjisi piyasasının kurularak genişletilmesine ve bir batarya depolama programının pilot uygulamasının gerçekleştirilmesine yardımcı olması bekleniyor.

Hükümet 2022 itibariyle 9,5 GW olan güneş enerjisi kurulu gücünü 2035 yılına kadar önemli ölçüde arttırarak 52,9 GW’a çıkarmayı hedefliyor. Batarya depolama kapasitesi için belirlenen hedef ise 7,5 GW. Hükümet, bu ve diğer temiz enerji önlemleri ile, 2053 yılına kadar Türkiye ekonomisini karbondan arındırma çabalarının bütüncül bir parçası olarak enerji güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre program, ülke sistemlerini kullanması ve özel sektör finansmanını çeşitlendirmeye yönelik bir platform oluşturması bakımından yenilikçi nitelikte.

Banka tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

"Türkiye’de ilk kez uygulanan sonuca bağlı finansman programı kapsamında, Dünya Bankası fonları önceden kararlaştırılan sonuçlara ulaşıldıkça ve bağımsız bir şekilde doğrulandıkça kullandırılacaktır.

Program Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektör kalkınma bankaları tarafından uygulanacaktır: kamuya ait Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve özel sektöre ait Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB). İki banka paralel bir şekilde çalışarak Türkiye’nin dağıtık enerji piyasasını iki aşama halinde geliştirecektir. İlk olarak, ticari ve sınai müşteriler için çatı üzeri ve zemine monte edilen güneş enerjisi sistemlerini geliştiren özel sektör yatırımcılarına doğrudan finansman sağlayacaklardır. İkinci olarak, güneş enerjisi yatırımcılarına benzer krediler sağlamaları için yerel ticari bankaları veya kiralama şirketlerini destekleyeceklerdir. Program böylece dağıtık güneş enerjisinin kullanımının arttırılması için giderek daha fazla çeşitlenen bir finansman kaynakları piyasası geliştirecektir"