"Dünya ekonomisi zorlu bir hafta geçirdi"
-
Geçtiğimiz hafta ABD tarım dışı istihdam verisi 17 ayın en düşük artışını kaydederken, Çin'in Şubat ayı ihracatı yüzde 20'den fazla geriledi
Geçtiğimiz hafta ABD'den bir yıldan daha uzun bir sürenin en düşük istihdam verisi, Çin'in ihracatında yüzde 20'den fazla azalma ve Almanya fabrika siparişlerinde beklenmeyen gerileme kaydedildi.
2013 yılından beri hedeflerini tutturamayan ekonomiler ve OECD'nin tahminlerini küçültmesiyle şu an için resesyon korkusu kısıtlı olsa da yavaşlamanın daha uzun sürebileceğine yönelik endişeler arttı.
ABD-Çin ticaret gerilimi gerçekleşen müzakereler neticesinde hafif duruldu. Fed Başkanı Jerome Powell, Merkez Bankasının faiz artırımlarına ara vermesinden sonra sabırlı davranabileceği mesajını yineledi. ABD Başkanı Donald Trump 1 Mart'ta devreye sokmayı planladığı Çin'e ek vergileri erteledi fakat Çin Devlet Başkanı ile ne zaman görüşeceğine dair net bir tarih vermedi.
Küresel piyasalar için zorlu hafta Şubat ayında Bloomberg anketine katılan ekonomistlerinin 180,000 olan medyan beklentisine karşılık 20,000 olarak gerçekleşen tarım dışı istihdamın 17 ayın en düşük artışını kaydederek ekonominin yavaşladığı sinyalini vermesiyle bitti.
Londra'da Investec'in Baş Ekonomisti Philip Saw, "Küresel ekonomideki trendler piyasaları endişelendiriyor" dedi. Deutsche Bank ise, ABD ekonomisinin bu çeyrekte yüzde 1'den daha az büyüyebileceğini öngördü.
Bunlarla birlikte Cuma günü Çin'de ihracat Şubat ayında neredeyse yüzde 21 gerileyerek 3 yılın en zayıf seviyesine gelirken Almanya'da fabrika siparişleri Ocak'ta Haziran'dan beri en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 2.6 düştü.
Küresel piyasalar ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in piyasalardaki ve yatırım çevresindeki belirsizliği durdurması için ticaret gerilimini çözmelerine ve İngiltere'nin Brexit sürecinin anlaşmasız ayrılığa varmadan çözüp çözemeyeceğine odaklandı.
BN