Advertisement
COVİD ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19'un Omikron varyantı nedeniyle son bir haftada dünyada 18 milyonun üzerinde Kovid-19 vakası görüldüğünü ve varyantın hızla yayıldığını söyledi.

Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kovid-19 salgınına dair son gelişmeleri değerlendirdi.

Bundan önceki varyantlara kıyasla daha az ölümcül olmasından ötürü Omikronu "hafif hastalık" olarak nitelemenin yanıltıcı olduğunu söyleyen Ghebreyesus, "Omikronun da hastanelik ettiği ve ölüme yol açtığı gerçeği unutulmamalıdır. Bir çok kişinin risk altında olduğu bu dönemde virüs, oldukça hızlı yayılmaktadır." dedi.

Son bir haftada dünya genelinde 18 milyon yeni Kovid-19 vakası tespit edildiği bilgisini paylaşan Ghebreyesus, "Omikron dünyada yayılmaya devam ediyor. Can kaybı rakamları şimdilik sabit durumda fakat sağlık çalışanları ve sağlık sistemlerinin kapasitesini zorlayan Omikron'un etkilerine dair ciddi endişelerimiz var." açıklamasında bulundu.

Dünyanın, Kovid-19 ile mücadele unsurlarını kullanarak Omikronun etkisini azaltma kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, "COVAX programı kapsamında 1 milyar dozun üzerinde aşı bağışlanmış olması gurur vericidir. Bu tabii ki yeterli değildir ve daha fazlasını yapmamız gerekmektedir. Omikronun yayıldığı bu günlerde aşı yaptıramamış kişilere aşı ulaştırılması her zamankinden daha önemlidir." ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, mevcut aşıların Omikrona karşı daha az etkili olabileceğini fakat ciddi hastalık ve ölüm riskine karşı aşıların hala etkili olduğunun altını çizdi.

"Omikrona karşı yeni aşı formülleri geliştiriliyor"

Aşıların Omikron'a karşı güncellenmesi konusuna da değinen Ghebreyesus, "Omikron ve sonraki varyantlara karşı yeni aşı formüleri geliştirilmekte ve etkililik oranına dair değerlendirmeler yapılmaktadır." bilgisini paylaştı.

Kovid-19'u yenmenin tek yolunun dünya ülkelerinin birlikte hareket etmesinden geçtiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Omikronun küresel olarak yayıldığı ve yeni varyantların ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğu şartlarda salgında sona yaklaştığımız asla söylenemez." ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, aşıya erişimde eşitsizliğin Kovid-19 ile mücadeleyi olumsuz etkilediğini kaydederek, "Mevcut durumu değiştirmezsek aşı eşitsizliğinde daha yıkıcı bir döneme gireceğiz." uyarısında bulundu.

Motorinin litre fiyatına 52 kuruş zam yapıldı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara'da ortalama 13,82 liradan satılan motorinin litre fiyatı 14,34 lira olacak.

Motorinin litresi İstanbul'da 13,75 liradan 14,27 liraya, İzmir'de 13,82 liradan 14,34 liraya çıkacak.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.