Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre dünyanın en büyük 20 ekonomisinin yarısından fazlasında 6 ay öncesine kıyasla daha gevşek bütçeler -daha büyük bütçe açıkları, daha az bütçe fazlaları-  bekleniyor.

Çin ve Güney Kore gibi ekonomiler koronavirüs kaynaklı olarak tedarik zincirlerinin bozulması ve sektörlerin zarar görmesi nedeniyle mali teşvik politikaları uyguluyor.

İngiltere ve Rusya hükümetleri ise uzun süredir devam eden kemer sıkma politikalarını terk ediyor.

Bütçe tahminlerindeki bu değişiklik, yüksek harcamalar veya düşük vergilerin değil, büyüme beklentilerindeki yavaşlamanın bir sonucu.  G20 Maliye Bakanları Riyad'da toplanmaya hazırlanırken bazı ülkelerdeki bütçe tahminleri ve son politika değişiklikleri şöyle;

ABD

2020 bütçe açığı/GSYH tahmini - % 4.8
2021 tahmini: - %4.8

Başkan Donald Trump vergi indirimleri ve yüksek kamu harcamaları gibi teşvikler uygulamıştı. Trump orta sınıfa daha fazla vergi indirimi sözü verse de bu ay harcamalarda kesinti öneren 2021 bütçe teklifini Kongre'ye sundu. Kasım ayındaki seçimlerden önce bütçenin kabul edilmesi beklenmiyor.

Çin

2020 bütçe açığı / GSYH tahmini: - % 4.8
2021: - % 4.6

Virüs nedeniyle sektörler ve bölgelerin tecrit edildiği bir ortamda hükümet büyüme hedeflerini düşürmemekte kararlı, bu nedenle de daha fazla mali teşvik için hazırlanıyor.

Hükümet bu hafta kurumsal vergiler de dahil bazı ek önlemler alınacağını da açıkladı.

Almanya

2020: % 0.7 fazla

2021: % 0.2

Avrupa'nın en büyük ekonomisi birçok komşusundan önemli ölçüde daha az kamu borcu olması nedeniyle mali gevşemenin en büyük adayı olarak görülüyor.  Avrupa Merkez Bankası ve Fransa hükümete aksiyon çağrısı yapanların başında geliyor. Ancak Merkel'in koalisyonu yeşil projelere odaklı teşvikleri sınırlamaya başladı. Bütçe disiplininin siyasi gücün sembolü olarak görüldüğü ülkede imalat sektöründeki resesyon ve koronavirüs endişelerinin de bu tutumu değiştirmeye yetmeyeceği belirtiliyor.

 

Japonya

2020: - %2.9

2021:  - % 2.7

Koronavirüs tehlikesinden önce de ülke biraz da sıkı mali politikaların etkisiyle resesyon tehlikesiyle karşı karşıyaydı.  Ekim ayında vergi artışları da üretimdeki düşüşe katkıda bulundu. Kanunyapıcılar geçen ay yaklaşık 29 milyar dolarlık bütçeyi onayladı. Kağıt üstünde ekstra teşviklerin Mart ayı sonunda gelmesi bekleniyor.

Türkiye

Bütçe açığı/GSYH tahmini: % 3.6
2021 tahmini: % - 3.3

Türkiye'de düşük faizlerin desteklediği kredi büyümesiyle mali gevşeme, büyümeyi de canlandırıyor. Geçen sene yıllık bütçe açığı/GSYH oranı yaklaşık % 3'e yakın seviyede gerçekleşti. Hükümet bu yıl da benzer bir oran bekliyor.