Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

ABD merkezli otonom perakende yazılım şirketi AiFi, Çin’in en büyük kentlerinden Şanghay'da dünyanın en büyük 'kasasız' mağazasını açtı. Mağazada müşterilerin aldığı ürünler, kameralar tarafından otomatik olarak tanımlanıyor ve akıllı sepet oluşturuyor. Ürünlerin ücreti ise tanımladığı hesabın bakiyesinden düşülüyor.

Kasa ve kasiyersiz mağaza sürecini başlatan Amazon Go’nun ardından yazılım şirketi AiFi’nin sektördeki dönüşümle perakendeciliğe girmesi önümüzdeki dönem daha fazla teknoloji şirketinin bu alanda yatırımlarıyla yer alacağının ipucu olabilir.

Şanghay açılan 370 metrekarelik mağaza, müşterileri kasaya gitmeden mağazadan çıkabilmesi için 200 adet akıllı kamera kullanıyor. AiFi'nin CEO'su Steve Gu, Business Insider'a yaptığı açıklamada, "İnsanlar mağazaya girebilir, bir şeyler alabilir ve sonra hiç vakit harcamadan gidebilir. Amazon Go, müşterilerin otonom sistemi kullanmaları ve mağazaya girmek için bir QR kodunu taramaları gereken bir sistem sunuyor, AiFi ise hibrit bir çözüm sunuyor. Bizim sistemimizde müşterilerin hiçbir şey yapması gerekmiyor. Sadece bir telefon uygulamasını girişlerdeki cihazlara göstermeli yeterli ” açıklamasını yaptı.

Ürünler yapay zeka ile tanımlanıyor

Şanghay’daki mağazada kameralar müşterilerin satın aldıkları ve bıraktıkları ürünleri algılayarak, sanal sepetlerin otomatik olarak güncellenmesine olanak sağlıyor. Müşteriler mağazadan ayrıldığında ise onlara uygulama aracılığıyla dijital bir makbuz gönderiliyor.

Bununla birlikte Gu, yalnızca kamera içeren bir çözüme geçmenin,marketlerinde personel ve alan için harcanan giderin yüzde 60 oranında düşmesini sağlayabileceğini söyleyerek, Covid pandemisinin otonom perakendeciliğe olan talebi hızlandırdığını söyledi.

Gu "Böylelikle otonom mağazaların pazarda benimsenmesi hızlandı, bu da müşterilerin yalnızca bir kasiyerle etkileşimden kaçınmakla kalmayıp aynı zamanda sosyal mesafenin zor olabileceği kasada bir sırada beklemekten de kaçınabileceği anlamına geliyor" dedi.

ABD merkezli otonom yazılım firması AiFi, supermarket zincirleri Fransız Carrefour, Polonyalı Zabka, İsviçreli Valora gibi perakende devlerine de yazılım geliştiriyor.