Dünyanın en büyük varlık fonu tarihte ilk kez varlık satabilir
Dünyanın en büyüğü olan Norveç varlık fonu, hükümetin harcamalarını karşılamak için tarihte ilk kez varlık satabilir
Dünyanın en büyük varlık fonu, Norveç hükümetinin harcamalarını karşılamak için tarihte ilk kez varlıklarını nakde döndürmek durumunda kalacak.
1 trilyon dolarlık dev fonun yönetiminden sorumlu Norveç Merkez Bankası Başkanı Oystein Olsen, mekanizmanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en kötü ekonomik krizde manevra alanı tanıdığını söyledi.
Norges Bank Başkanı, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta "Böyle koşullar altında daha fazla harcama yapabilmeniz genel kuralların bir parçası. Diğer pek çok ülkenin aksine bu manevra alanına sahip olmamız elbette toplumumuzun olumlu bir özelliği." dedi.
Norveç iki cepheli bir krizle karşıya; bir yanda Covid-19'dan kaynaklı karantina, diğer yandan ülkenin ana ihracat kalemi olan petrolde yaşanan tarihi çöküşle mücadele etmeye çalışıyor.
Perşembe günü çeyrek puanlık indirimle faizleri sıfıra çekerek piyasaları şaşırtan Olsen, şiddetli ekonomik daralmanın aşırı düşük faizleri gerektirdiğini söyledi.
Ancak Norveç'teki kriz desteğinin büyük kısmının hükümetten gelmesi gerekiyor ve ülkenin dev varlık fonunun oynadığı kritik rol tam olarak burada devreye girecek.
Norveç hükümeti zaten Mart'ta fondan herhangi bir diğer aydan daha fazla para çekti. Çıkışın hızı fonun temettü ve faiz ödemelerinden kaynaklı nakit akımını aşabilir. Bu, hükümete ihtiyacı olan parayı sağlamanın varlık satışıyla mümkün olabileceği anlamına geliyor. Henüz bu miktar net olarak belli olmasa da fonun yeniden dengelenme gereksinimleri tahvil portföyünde gelmiş geçmiş en yüksek varlık satışının gerçekleşebileceği işaret ediyor.
Norveç hükümetinin son tahmininde bu yılın bütçesinin karantina nedeniyle 201 milyar kronluk (20 milyar dolar) darbe alacağı belirtilmişti. Gelecek hafta hükümetin harcama planı revize edilecek.
Olsen, fonun kamuyu desteklemesiyle ilgili olarak "Mali politikada dram yok." dedi. Fon, nakit akımıyla ilgili tahminlerini belirtmedi. Ancak yatırım yaptığı şirketlerin temettü azaltmasından dolayı daha önce beklenenden düşük olacağını ifade etti. Fonun 2019'daki nakit akımı 243 milyar kron idi.