Türkiye dünyanın oyun merkezlerinden biri haline geldi
Türk oyun şirketleri son 2-3 yılda dünyanın gözdesi olmuş durumda. Yatırım ve ortaklık haberleri ardı ardına gelirken sektörün de büyüklüğü her geçen gün hızla artıyor. Genç nüfus ve yazılım gücü Türk oyun yazılım şirketlerini daha albenili hale getiriyor. Öyle ki sektör temsilcileri hemen her gün bir yatırımcının kapılarını aşındırdığını söylüyor.
CEMRE NUR KARACA
StartupCentrum raporuna göre oyun sektörü, 2021’in ilk yarısında gerçekleştirilen toplam yatırımların yüzde 34’ünü çekti ve finans sektörünün önüne geçerek liderliğe yerleşti.
Aynı rapora göre 2021’in ilk yarısında yapılan yatırımlar bir önceki yarı yıla göre yedi kat artarak 704 milyon dolara ulaştı. Bu para içinde, oyun girişimlerine ayrılan toplam pay ise 236 milyon dolar. Yani 121 girişim, toplamda 124 kere yatırım aldı.
Peki Türk oyun sektörünü bu kadar ilgi çekici hale getiren ne? Sektör temsilcileri yaşadıkları yoğun ilgiyi ve yatırımların devam edeceğini anlattı.
Türk oyun şirketlerine yatırımlar devam ediyor
InGame Kurucu Ortağı Genco Alp yatırım turlarının devam ettiğini söyleyerek 2022 yılında dünya lansmanına hazırlandıklarını söyledi. Alp, 2022 yılında da Zula Mobil'in dünya lansmanını yapacaklarını açıkladı.
“2021 yılının sonuna kadar ortaklık planlıyoruz”
InGame Kurucu Ortağı Genco Alp, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda açık bir yatırım turumuz var, devam ediyor. Orada da önümüzdeki dönemde iyi bir yatırım ve iyi bir ortaklık yapma şansımız olur. Çünkü çok iyi projelerimiz var. 2022 yılında Zula Mobil dünya lansmanı da olacak. Yine üretimde olduğumuz birkaç oyunumuz var. Bunlar da dünyada kendi segmentlerinde yerlerini alacak. İyi bir partnerle de çok daha hızlı bir büyüme hedefliyoruz. 2021 yılının sonuna kadar ortaklık planlıyoruz. Süreçlerimiz devam ediyor, dünyanın çeşitli bölgelerinden ilgilenen oyun şirketleri var.
“2021 yılı bitmeden Avrupa lansmanı yapmayı planlıyoruz”
Spyke Games CEO ve Kurucu Ortağı Rina Onur, Peak Games’den sonra Spyk Games oyun şirketini kurduklarını ve kuruluşlarının başından ABD’li bir yatırımcıdan yatırım aldıklarını söyledi. Onur, “Dünya skalasında büyük işler yapmak istiyorsanız büyük bütçelere ve o bütçelerin arkasında durabilecek ayakları yere basan planlara ihtiyacınız oluyor. En iyi ekibi oluşturabilme, en inovatif ürünle pazara çıkarabilme, arkasından da iyi reklam bütçeleri koyup dünyada lansman yapmaya gidecek kadar uzun ve önemli süreçler var.
Bizim Spyke’daki avantajımız Peak Games’de tüm bu süreci yapmış olan ve deneyimli bir ekibimiz var. Dolayısıyla daha fikir aşamasındayken bile bu yatırımcılar peşinizde oluyor. Çünkü geçmişte yaptıklarınız ileride yapacaklarınızın göstergesi oluyor. Biz de o sebeple ilk kurulduğumuz andan itibaren Amerika’nın ünlü oyun yatırımcılarından biriyle yola çıktık. İlk oyunumuzun Avrupa lansmanını bu sene bitmeden yapmayı planlıyoruz.” dedi
“Yatırım turumuz yok ama gelen yatırımları değerlendirebiliriz”
Fiber Games Ceo’su Sinan Akkol, hali hazırda bir yatırım turuna çıkmadıklarını ancak mevcut gelen yatırımları değerlendirebileceklerini kaydetti. Sinan Akkol, “Biz henüz yatırım turuna çıkmadık. İşlerimizi henüz öz kaynaklarımızla yürütüyoruz. Tabii bu önümüze gelen fırsatları değerlendirmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Yatırımcılar geldiğinde bunu değerlendirmeye alıyoruz muhakkak.” açıklamalarında bulundu.
Oyun arenasında neden Türkiye tercih ediliyor?
InGame Kurucu Ortağı Genco Alp, “Oyun yazılım sektörü dünyada olduğu kadar Türkiye’de de hızla büyüyen bir sektör. Hem ülkemizdeki genç nüfus dolayısıyla yarattıkları büyük bir pazar, hem de erken yaşta başarıya ulaşma hedefi sektörü tercih edilebilir kılıyor. “
“Dolayısıyla hem yatırım anlamında, hem de girişimcilik anlamında son 5 yılda çok fazla ilgi gören bir sektör. Son iki üç yıl içerisinde gelen yatırımlar da ilgiyi arttırıyor. Önümüzdeki dönem daha ciddi başarılar gelecektir. Bu pandemi nedeniyle para piyasalarında oluşan para bolluğu oyun sektörüne de olumlu yansıdı ve kendi payına düşeni aldı.”
“Türkiye oyun sektöründe başarılı bir sektör. Gelişmekte olan ülkelere yönelik gelir ağırlıklı yönelik hızlı üretilen ve hızlı üretilen oyun yapmakta çok başarılı. Bu başarıların arkasından yatırımcıların gözü de Türkiye’ye döndü.” yorumunu yaptı.
“Türkiye oyun merkezlerinden biri haline geldi”
Spyke Games CEO ve Kurucu Ortağı Rina Onur, dünya oyun pazarının 80 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu söyleyerek Türkiye’nin de dünyadaki oyun merkezleri arasında yerini aldığını söyledi. Onur, “Türkiye’de son birkaç senedir dünyada oyun merkezi gösterilen ülkelerin başında gelmeye başladı. Özellikle de İstanbul bu merkezlerden biri olmuş durumda. Burada da büyük bir ekosistemin oluşması nedeniyle İstanbul merkez haline geldi. Özellikle benim de bir parçası olmak lüksüne sahip olabildiğim PeakGames gibi devin çıkması bence Türkiye’den ve bu dönemde başka gelen irili ufaklı yatırımların bir eko sistem oluşturduğunu düşünüyorum. Hem bu alanda vakit harcayıp, emek verip yetkinlik kazanan insan sayısı çok artıyor, hem de yeni mezunlardan veya deneyimi az olan insanlar sektörün yakaladığı başarıyı görüp gelen insanların sayısı artıyor.” dedi.
“Türkiye oyun sektöründe her yıl yüzde 50 büyüyecek”
Fiber Games Ceo’su Sinan Akkol, “Bundan 4 yıl öncesinden itibaren Türkiye’de özellikle mobil tarafta çok güçlü bir gelişim kaydedilmeye başlandı. Özellikle Hyper casual oyun türünde. 2017’de dünyada top 10’a girmeye çalışırken 2018 yılında ilk 5’deydik. 2019-2020’de çok gelişme kaydettik ve bu da yatırımcının ilgisini çekti. Oyun sektörünün olumlu etkilenmesi ve hızla büyümesi, tüm bunların yanında yetenekli iş gücü yatırımcının ilgisini çekti. Türkiye şu anda Avrupa’nın girişimcilik ekosisteminde birinci sırada.”
“Önümüzdeki dönem her yıl yüzde 50 kat ederek devam edecek. En az önümüzdeki 4-5 yıl büyümeye devam edecek. Bu yıl oyun sektörü 2 milyar dolar diyorsak, 2022’nin sonunda 3 milyar dolar, bir sonraki sene sonra 4-4,5 milyar dolar bandında bir oyun piyasasından bahsedebiliriz diye düşünüyorum.” açıklamalarında bulundu