Düşük karbonlu ekonomik modele geçişte yenilenebilir enerjinin rolü
Bloomberg HT'de yayınlanan Elektrik 4.0 programının bu haftaki konuğu Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin oldu. Edin düşük karbonlu ekonomik modele geçişte yenilenebilir enerjinin rolü hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin düşük karbonlu ekonomik modele geçişte yenilenebilir enerjinin rolü hakkında konuştu.
Edin, firmaların düşük karbonlu ekonomik modele geçmesinin önemini vurgularken, bu konuda firmaların finansmana erişimde zorlanmayacaklarını söyledi.
Edin sözlerine şöyle devam etti:
Düşük karbonlu ekonomik modele geçişte, Türkiye çok önemli bir karara imza attı. 2053’te karbon sıfır hedefini koydu önümüzdeki dönem Avrupa Birliği yeşil mutabakat geçiş süreci var. Türkiye bunun için eylem planı hazırladı. Şirketlerinde ne tarafa doğru gideceğine dair önümüzde uzun vadeli hedefleri belirlenmiş oldu.
Yeşil Mutabakata uyum sağlamanın gerekliliğine vurgu yapan Edin, Avrupa’nın bizim için önemli bir Pazar olduğuna ve bu anlamda hızlı bir şekilde uyum sağlamamız gerektiğini söyledi.
Edin, “Burada beş tane sektörde üreticinin, üretim sürecindeki karbon emisyonu bakacaklar. Avrupa Birliği’nin içindeki ülkelerin üretirken ki harcadıkları karbon emisyonunun arasındaki farkı da ithalat ihracat yapan ülkelere yansıtacaklar. Bu yüzden bu düzenlemelere uymama çok ciddi mali yük getirecek. Türk ihracatçısı ihracatının yüzde 41,3’ü Avrupa Birliği ülkelerine yapıyor, bu duruma çok hızlı şekilde adapte olmazsak çok önemli bir pazar kaybı yaşayabiliriz” diye ekledi.
Uyum süreçlerinde finansmana erişim konusunda küçük ve orta ölçekli firmaların sıkıntı yaşayabileceğini söyleyen Edin, “Bu finansmanlara ulaşmak zor değil. Türk yatırımcısının bugüne kadar yatırım yapmak istediğinde bankalardan finansman bulmakta zorlandığını söyleyemeyiz çünkü bankalar uzun zamanlı finansmanlarda arkasında nakit akışına olumlu katkı sağlıyor bu sebeple finansman sağlama konusunda son derece istekli oluyorlar. Küçük tedarikçiler ve orta ölçekli firmalar tarafında zorluklar olabilir. Nasıl bir yatırım yapacakları konusunda planlama yapmaları gerekiyor” dedi.
"Döngüsel ekonominin payı yüzde 18'lere çıkmalı"
Döngüsel ekonomiye geçişin artması gerektiğini bu anlamada yaptırımların yapılması gerektiğini de belirten Edin, sözlerine şöyle devam etti:
Bu konuda yenilenebilir enerji olmazsa olmaz… Türkiye’nin son 15 yılda yenilenebilir enerji attığı adımlar çok önemli. Yenilenebilir enerji alanında atılan adımların artarak devam etmesi lazım. Son dönemde yatırım maliyetlerini aşağı gelmesiyle yaklaşık 57- 60 milyar dolarlık yatırımların yapılması gerekiyor
Şu anda dünyadaki döngüsellik oranı yüzde 8,7 hedeflenen karbon emisyonuna ulaşabilmek için bu oranın en aşağı yüzde 18’ler seviyesinde olması lazım. Buda çok ciddi bir yatırım demek.
Biz de Sürdürebilir Kalkınma Derneği ve EBRD ile 2016’dan beri bu konuyla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Döngüsel ekonomi adı altında bir platformumuz var. Örneğin; temizlik malzemeleri üreten şirketlerden bir tanesi tarihi geçmiş ürünleri attı. Başka bir araba temizleme istasyonları olan bu şirket onları aldı arabaların temizlenmesinde kullandı ve tekrar ekonomiye kazandırdı yine atılan başka bir madde başka bir şirketin girdisi olarak kullanabiliyor.