Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji 'E-fatura kullanan şirket sayısı bu yıl 400 bini aşacak'

'E-fatura kullanan şirket sayısı bu yıl 400 bini aşacak'

QNB eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım, Türkiye'de 350 bine yakın firmanın bugün e-fatura ve diğer e-dönüşüm ürünlerini kullandığını, bu rakamın bu sene 400 binin üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti.  

Giriş: 16 Şubat 2021, Salı 10:48
Güncelleme: 16 Şubat 2021, Salı 10:48

SEFER YÜKSEL

2020'nin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dijitalleşme ve e-dönüşüm açısından bir milat olduğunun söyleyen QNB eFinans Genel Müdürü ve QNB Finansbank Dijital Dönüşüm Direktörü Okay Yıldırım, öncelikle 2020'de hayata geçen tebliğ ile 5 milyon TL üzeri cirosu olan tüm firmaların e-dönüşüm mükellefi olduklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yıldırım, Türkiye'de 350 bine yakın firmanın bugün e-fatura ve diğer e-dönüşüm ürünlerini kullandığını, bu rakamın bu sene 400 binin üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti. Hayata geçirdikleri Dijital Köprü projesinin tüm dünyada da çok yeni bir konsept olduğunu altını çizen Yıldırım, Dijital Köprü ile KOBİ'lerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırmayı ve bu süreçte yanlarında olmayı ve doğru çözümlere, doğru maliyetlerle ulaşmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Burada sadece bankacılık çözümleri sunmadıklarını, firmaların her türlü ihtiyacına yönelik dijital çözümler sunduklarını vurgulayan Yıldırım, "İnsan kaynakları, saha satış yönetimi, e-ticaret pazar yeri, e-dönüşüm, lojistik, ön muhasebe, çoklu banka hesap yönetimi, mutabakat ve NeoVade çözümlerimiz Dijital Köprü'de yer alıyor" diye konuştu. İlerleyen dönemde bir çok ilave çözümün bu platformunda yer alacağını altını çizen Yıldırım, Dijital Köprü'de müşteri sayısının 50 bini geçtiğini, QNB e-Finans'ta da müşteri sayısının 60 binin üzerinde olduğunu belirtti. Yıldırım, 30 bin ortak müşteriye sahip bu iki platform ile toplamda 80 bin firmaya bu dijital kanallardan çözümler ve hizmetler sunduklarının altını çizdi.

KOBİ'lerin finansman ihtiyacı için sadece banka kredileri yeterli değil

Dinamik iskonto veya alternatif finansman çözümü denilebilecek NeoVade'nin firmaların birbirlerine farklı vade ve indirim oranları ile topluca pazarlık yapmalarını sağlayan bir iletişim platformu olduğunu belirten Yıldırım, "Böylece fonu ya da atıl parası olan firmalar bu paralarını değerlendirebilirken, finansman ihtiyacı olan KOBİ'ler de NeoVade platformuna gelerek bu imkana erişebiliyor" dedi. Yıldırım, bu platformu kullanacak firmalara QNB Finansbank ya da QNB e-Finans müşterisi olmayı şart koşmadıklarının altını çizdi. KOBİ'lerin finansman ihtiyacının büyüyen ekonomiyle birlikte günden güne arttığının altını çizen Yıldırım, banka kredisi ile KOBİ'lerin bir yere kadar büyüyebileceğini, burada ticaretin finansmanının devreye girmesi gerektiğini ifade etti. NeoVade'nin 10 binin üzerinde kullanıcısı olduğunu belirten Yıldırım, "Bu bambaşka boyutta bir finansal çözüm" dedi. NeoVade'de 100 bin firmaya ulaşmayı planladıklarını ifade eden Yıldırım, sonraki hedeflerinin ise yurtdışına açılmak olduğunun altını çizdi.

E-dönüşüm firmaların ticaretinin ayrılmaz bir parçası

2013 yılında e-fatura ile ilgili tebliğ yayınlanınca hemen bu alana yatırım yaptıklarını ve ilk amaçlarının e-faturayı bankacılığa entegre ederek bankacılığın doküman ihtiyacını azaltmak olduğunu kaydeden Yıldırım, bugünse artan ürün sayısı ve kullanıcı sayısı ile durumun bunun çok ötesine gittiğini, firmaların ticaretinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyledi. Müşterilerin talepleri ve bulundukları katma değerli ticari ve finansal çözümler ile bir fintech şirketine evrildiklerini kaydeden Yıldırım, "Hatta bu doğrultuda da bu sene QNB eFinans olarak uluslararası iki ödül kazandık. Silikon Vadisi'nin yayın organı CIO Applications tarafından Avrupa'nın en iyi ilk 10 e-fatura hizmet sağlayıcılarından biri seçildik. Yine Amerika’da yapılan Uluslararası Stevie ödüllerinde de Müşteri Hizmet Çözümü alanında Yılın Teknoloji Ortağı kategorisinde dünya üçüncüsü olduk" diye konuştu.