Advertisement
HABERLER ABONE OL

1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan şirketlere e-fatura kullanma zorunlu hale geliyor. Sovos Foriba Kanal Satış ve İş Ortakları Direktörü Ali Bulut, ciroların badının inmesinin daha fazla şirketin e-fatura kullanmasını sağlayacağını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Bulut, yeni çıkacak tebliğ ile birlikte e-faturada 300 bin kişi ve kuruluşun sisteme katılacağını söyledi. Şu anda e-fatura kullanıcı sayısının 110 bin, e-arşiv kullanan sayısının 45 bin, e-irsaliye kullanıcısının 1.000 olduğunu ve 85 bin civarında da e-defter kullanan şirket ve şahıs olduğunu ifade eden, Ali Bulut, 1 Ocak'ta çıkacak tebliği ile 35 bin yeni e-fatura, 100 bin civarında e-arşiv, 35 bin civarında da e-defter kullanıcısının geleceğini söyledi. Öte yandan 2020'nin ilk çeyreğinde e-smm denilen serbest meslek makbuzunun da devreye girmesinin beklendiğini ifade eden Ali Bulut, buradan 150 bin civarında yeni kayıt olacağını kaydetti.

'E-DÖNÜŞÜM FİRMALARA YÜZDE 15-20 VERİMLİLİK SAĞLIYOR'

E-faturanın maliyet avantajının da altını çizen Bulut, bazı faturaların 5-10 kuruştan aşağı düştüğünü, çok fatura üreten şirketler de ise maliyetin 1 kuruşun altına düştüğünü vurguladı. Bir fatura göndermenin kargo ücretiyle maliyetinin 10-12 TL olabildiğine dikkat çeken Bulut, vergi takibi ve toplama açısından da kamunun elinde önemli bir araç olduğunu söyledi. E-dönüşümün vergi gelirlerini yüzde 30 artıracağının hesaplandığını hatırlatan Bulut, firmalara da iş gücü ve verimlilik anlamında da firmalara yüzde 15-20 verimlilik sağladığını, insanların asıl işlerine odaklandıklarının altını çizdi.

'2020'NİN EN ÖNEMLİ KONUSU MOBİL ÖDEME SİSTEMİ'

1 Ocak 2020'ye kadar e-fatura için dönüşümün tamamlanması beklendiğinin altını çizen Bulut, sektörünün büyüklüğünün 300 milyon TL civarında tahmin edildiğini sözlerine ekledi. Öte yandan cirosu daha düşük olan  gönüllü ve vizyon sahibi şirketlerin e-fatura sistemine geçtiklerini belirten Bulut, sektörde en önemli değişikliğin ise yeni çıkan güvenli mobil ödeme tebliği olduğunu vurguladı. Bulut, "Bu vasıta ile bir bakkal ya da her hangi bir işletmede yaptığınız ödemeyi cep telefonu ya da tabletlerden yapıp, yine fiş yerine fatura tüketicinin cep telefonuna gelecek. Bence en önemli devrim de bu olacak. Bence 2020'nin en önemli konusu da güvenli mobil ödeme sistemi olacak" diye konuştu.

'SGK TEŞVİKLERİ İÇİN BULUT ÇÖZÜMÜ'

2019 yılında SGK teşviklerinin hesaplanmasıyla ilgili bir şirket satın aldıklarını kaydeden Bulut, "Bulutta çalışan bir uygulama. Şu anda Türkiye'de tek diyebileceğimiz bir uygulama. Şirketler şu anda devletin verdiği istihdam teşviklerini kullanıyorlar ama ne kadar kullanıyorlar? Bir çok firmanın bu teşvikleri kaçıyor. Şu ana kadar milyonlarca TL teşviki kaçırmış firmalarla karşılaştık. Biz bu firmalara gidip, bu kaçırdıkları teşvikleri hesaplatıyoruz ve tekrar almalarını sağlıyoruz. SGK bunları kendi sitesinde yayınlıyor ama SGK sitesine girip her bir çalışan için kaç ay çalışmamış, İŞKUR kaydı var mı, bir çok kriteri her bir çalışan için personelin yapması çok zor. Bunu bizim programımız gibi programla çok rahat alabiliyorlar ve takibini de çok rahat yapıyorlar" diye konuştu.