'E-para şirketleri için ön ödemeli kart ve dijital cüzdan tarafında fırsatlar var'
Ön ödemeli kart pazarında büyüme beklediklerini belirten PwC Strategy& Finansal Hizmetler Lideri Ozan Cığızoğlu, "E-para şirketleri için ön ödemeli kart ve dijital cüzdan tarafında fırsatlar var" dedi.
SEFER YÜKSEL
PwC Strategy& Finansal Hizmetler Lideri Ozan Cığızoğlu, e-para şirketleri için bir çok fırsat olduğunu ama başlangıç noktası olarak bakıldığında ön ödemeli kart ve dijital cüzdan tarafında anlamlı fırsatların olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Cığızoğlu, “Ön ödemeli kartlar pazarına Türkiye’de baktığımızda işlem hacminde yüzde 25 gibi ciddi bir büyüme hızı var. Dijital cüzdan tarafında ise belli ülkelerde penetrasyon yüzde 70’lerdeyken Türkiye’de bu oran hala yüzde 10-15’lerde. Bu nedenle de sektörde birçok oyuncu son dönemde dijital cüzdan tarafına yoğunlaşmış durumda” dedi.
‘Ön ödemeli kart pazarında büyüme bekliyoruz’
Ön ödemeli kart pazarında önümüzdeki dönemde küresel olarak dolar bazında yüzde 7’lerde büyüme beklediklerini kaydeden Cığızoğlu, bu büyümenin de ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkelerden gelmesini öngördüklerini aktardı. Yaptıkları çalışmalarda bu alanda önemli bir korelasyon yakaladıklarını ifade eden Cığızoğlu, “Ülkeler bazında bankacılık dışı nüfusun oranıyla ön ödemeli kart pazarının büyümesini ilişkilendirdiğimizde bire bir bir ilişki olduğunu görüyoruz. Yani bankacılık dışı nüfus oranı ne kadar yüksek ise ön ödemeli kart pazarının büyüme hızı da o kadar yüksek oluyor. Bankacılık dışı nüfusun çok az olduğu ülkelerde ise ön ödemesiz kart pazarının büyüme oranı sıfıra yakın. Türkiye aralarda kaldığı için özellikle önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde büyüme olacağını öngörüyoruz” dedi.
‘E-para şirketleri dijital cüzdanları amiral gemisi olarak kullanmaya başladı’
Programa konuk olan SC Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Dr. Soner Canko ise dijital cüzdanların artık tamamen hayatın içine girmiş durumda olduğunun altını çizdi. E-para şirketlerinin dijital cüzdanları amiral gemisi olarak kullanmaya başladıklarını söyleyen Canko, “Türkiye’de 2012 yılında ilk kez dijital cüzdanı tanıttığımızda bu aynı zamanda dünyada da ilk defa tanıtılan dijital cüzdandı. Geçen süreçte bütün oyuncular dijital cüzdanı kendi stratejileri doğrultusunda konumlandırmaya başladılar. Artık uygulama dükkanlarında çok sayıda dijital cüzdan bulabilir olduk. Dijital cüzdan müşterisi olmanın süresi dakikalara indi. Para yüklemek ise saniyelerle ölçülüyor. Neredeyse bir dijital bankanın yapabileceği bir çok şeye bugün de kavuşmuş durumdayız” dedi.
‘Dijital cüzdanları süper cüzdanlara çevirme eğilimi başladı’
“E-para kuruluşlarının yol haritasında dijital cüzdanlarla, dijital banka olmak olduğunu söylemek mümkün” diyen Canko şöyle devam etti: “Bir diğer boyut ise ‘Süper Uygulamalar’. Şimdi sektörde dijital cüzdanları süper cüzdanlara çevirme eğilimi başladı. Bir cüzdanın içerisinde, krediden, sigortaya, yatırımdan kripto alım satımına kadar finans sektörüne dahil her şeyi kapsama eğilimi başladı. Dolayısıyla dijital cüzdan pazarında fırsatlar olgunlaşıyor. Süper dijital cüzdanlar olarak yepyeni bir döneme giriyoruz ki bunun dijital banka kavramı ile beraber bir adım daha ileriye gideceğini düşünüyorum.”