Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji 'E-ticaret oyuncuları ile bankalar arasında farklı iş modelleri göreceğiz'

'E-ticaret oyuncuları ile bankalar arasında farklı iş modelleri göreceğiz'

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Serkan Uğraş Kaygalak, regülasyonlar elverdiği ölçüde, pazaryerleri veya e-ticaret ortamının tüm oyuncuları ile bankalar arasında çok farklı işbirliklerinin gelişeceğini söyledi

Giriş: 10 Kasım 2020, Salı 10:49
Güncelleme: 10 Kasım 2020, Salı 10:54

Dünyada gelişmiş pazarlarda gıda dışında e-ticaret işlem hacminin yüzde 75'inin pazaryerlerinde gerçekleştiğini söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Serkan Uğraş Kaygalak, gelişmiş ülkelerde bir veya iki pazar yerinin e-ticaret sektörünü domine ettiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Kaygalak, Türkiye ve Rusya gibi gelişmekte olan pazarlarda resmin biraz daha farklı olduğunu, bu pazarlarda e-ticaretin rekabet yoğun ve çok parçalı olduğunu belirtti. Kaygalak, Türkiye'de markaların veya üreticilerin de pazaryeri dışındaki kendi sitelerinden yaptıkları satışların önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi. Regülasyonlar elverdiği ölçüde, pazaryerleri ile veya e-ticaret ortamının tüm oyuncuları ile bankaların çok farklı işbirlikleri olabileceğini belirten Kaygalak, "Örneğin Commonwealth Bank of Australia ile Amazon yaptıkları anlaşma ile şubelerden teslimat yapabiliyorlar. Bu anlamda sadece pazaryerleri değil esasen e-ticaretin tüm oyuncuları ile bankalar arasında, izleyen dönemde farklı modellerin geliştiğini göreceğiz" diye konuştu.

'SEYAHAT DIŞI SANAL POS HACMİ YÜZDE 80 ARTTI'

E-ticarette yaşanan dramatik artışlara dikkat çeken Serkan Uğraş Kaygalak, toplam e-ticarete ilişkin sektörel verilerin hemen yayınlanmadığını ancak sanal POS ile yapılan istatistikler üzerinden bakınca seyahat dışındaki sanal POS hacminde toplamda yüzde 80’i bulan bir artış yaşandığını söyledi. Kaygalak, aynı dönemde İş Bankası'ndaki artışın pandemi öncesinin 2.2 kat üzerinde olduğunu belirterek, "Tabi asıl sevindirici etken burada organik bir büyüme var. Olay sadece sepet artışından kaynaklanmıyor. Daha önce kartında hiç e-ticaret işlemi bulunmayan müşterilerin de online alışverişe yöneldiğini veya başka bir şekilde yapıyorsa da artık kartıyla e-ticarete yöneldiğini görmemiz. Sadece İş Bankası'nda 300 bine yakın müşterimizin kartında ilk defa e-ticaret işlemi olduğunu gördüğümüzü söyleyebilirim" diye konuştu.

'FINTECHLER İŞ YAPIŞ BİÇİMLERİ İLE ORTAYA FARK KOYUYOR'

İş Bankası'nın Moka Ödeme Kuruluşu'nu satın almasına da değinen Kaygalak, fintechlerin, özellikle iş yapış biçimleri, problemlere yaklaşımları ve pratik düşünce tarzları ile ortaya bir fark koyduklarını söyledi. "Dolayısıyla bankaların kurumsal iş yapış biçimleri ve fintechlerin çevikliğinin yardımıyla daha katma değerli işler yaratabileceğimize inanıyoruz" diyen Kaygalak şöyle devam eti: "Halihazırda onay süreci devam eden Moka satın alması da bu düşüncelerin bir sonucu olarak hayata geçti. Müşterilerimize yeni değerler yaratabileceğimiz güzel bir adımı attık diye düşünüyorum."

'YÜZ YÜZE HER İKİ ÖDEMEDEN BİRİ TEMASSIZ'

Temassız kart hacminin sektörde pandemi öncesine kıyasla sekiz katın üzerinde arttığını belirten Kaygalak, "Geçen sene alışverişlerimizde kullandığımız temassız ödeme her 10 işlemden biri diyebileceğimiz bir istatistiğe sahipti. Şu an ise yüz yüze yapılan ödemelerde her iki işlemden biri temassız gerçekleşiyor" diye konuştu. Burada muazzam bir artış ve alışkanlık değişimi olduğunun altını altını çizen Kaygalak, mobil telefon ile yapılan temassız ödemelerde de önceki döneme göre iki kattan fazla artış olduğunu ama hala toplamın içerisinde küçük bir yer tuttuğunu kaydetti.

Yine temassız bir ödeme yöntemi olan karekodun ise kendine daha çok ATM'den para çekme alanında yer bulduğunu ifade eden Kaygalak, "Yani karekodu ödemelerde hala tercih etmiyoruz. Para çekme işlemlerinde ise bugün her 10 işlemden biri karekod ile gerçekleşiyor. Tabi burada sektörde bir kareko standardı olmamasının da etkisi var, bu da yeni düzenlemelerle inşallah hak ettiği yere gelecek" dedi.