Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Türkiye genelinde elektronik ortamda alışverişin cirosunun, enflasyon etkisiyle de yılsonunda 1 trilyon 800milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. E-ticaretin perakende içerisinde payının dünya ortalamasına paralel yüzde 20 olmasına karşın ihracat içerisindeki payı ise yüzde 1’in altında kalıyor. Bu oran, dünya ortalaması olan yüzde 5’lerin hayli altında.

BloombergHT’nin sorularını yanıtlayan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, e-ticaretin büyüme performansına ilişkin “2022 yılının ilk 5 ayını büyüme ile tamamlamıştık. Bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yine işlem hacimlerinde büyüme görüyoruz. Bu yıl deprem döneminde birbuçuk aylık dönemde durgunluk oldu. Reklam yatırımlarının azalması, ticaretin durması gibi etkenlerden dolayı e-ticaret sektörü yavaşladı.

2022 yılını 800milyar TL. ile kapatmıştık, bu yıl yüksek enflasyon etkisiyle yılsonunda Türkiye genelinde e-ticarette 1 trilyon 800 milyar TL. ciro rakamlarına ulaşabiliriz. Ciroda yüzde 120’lere varan artışa karşın işlem hacimlerindeki artış yüzde 25 ile sınırlı kaldı. Ancak adetlere bakmak gerek önemli olan adetlerde hangi rakamlara ulaştığımız olacak. Bu yılsonunda hedefimiz adet bazında, yüzde 40’lık büyüme sağlamak.” konuştu.

ETİD “KOBİ’lerin e-ticarete girişi yavaşladı”

E-ticaret yapan işletme sayısı pandemi döneminde 7 kat artarak işletme sayısı 550binlere ulaşmıştı. ETİD Başkanı Ekmekçi, büyük işletmelerin e-ticarete yöneliyor olmasına karşın KOBİ’lerin e-ticarete girmelerinde duraklama olduğunu belirtiyor. Sektörün hedefi e-ticarette işletme sayısını 800 binlere çıkarmak.

“E-ticarette giyim, elektronik ve süpermarket kategorileri hızlı büyüdü”

E-ticarette özellikle giyim, elektronik, süpermarket, outdoor ürünler ve otomotiv sektöründeki büyümenin güçlü olduğunu söyleyen ETİD Başkanı “E-ticarette pandemi döneminde kategorisel olarak gıda, temizlik ve hijyen ürünlerine talep vardı. Artık normalleştik, normal tüketim gruplarına döndük. En fazla büyüyen kategori giyim, tekstil kategorisi. Onu elektronik ürünleri izliyor. Pandemi sonrası iz bırakan kategori ise süpermarket kategorisi oldu. Pandemide başlayan bu yeni gruba ilişkin tüketicilerin tercihin devam ettiğini görüyoruz. Süpermarket ürünleri, e-ticaretin en fazla ciro yapan ilk üç kategorisine girmeyi başardı ve bu trend devam ediyor. İlginin arttığı bir diğer kategori ise yıllık yüzde 350 büyüme ile outdoor kategorisini söyleyebiliriz. Ardından yatırım aracı olarak görülen otomotiv sektöründe büyümeler çok hızlı gidiyor.” dedi.

“E-ticaret globalde 5.9 trilyon dolar pazar büyüklüğüne ulaştı”

Türkiye genelinde e-ticarette gidilecek çok yol olduğunu söyleyen ETİD Başkanı Ekmekçi, e-ticaretin ihracat içerisindeki payının yüzde 1’in altında olduğuna dikkat çekti. Sağlıklı büyümede e-ticaretin ihracat içerisindeki payının, yüzde 5’lerde olması gerektiğini söyleyen Ekmekçi “Dünya geneline baktığımızda e-ticaretin toplam hacmi 5.9 trilyon dolar. Düşünecek olursak kendi iç pazarımız çok küçük. E-ticaretin perakende içerisindeki payı, 2020 yılında yüzde 15, 2021 yılında yüzde 17 ve 2022 yılında yüzde 20’ye ulaştı. Yani tüketicinin yaptığı her 5 alışverişten biri online taraftan yapılıyor. Perakende içinde e-ticaretin payı gayet iyi. Ancak ihracatın içerisindeki payı halen yüzde 1’lerin altında. Bunun sağlıklı olanı dünya ortalaması olan yüzde 5’ler seviyesidir. Dolayısıyla yurtdışı pazarlarda daha fazla pay alacak stratejiler geliştirmeliyiz. Yabancı tüketicilere ürünleri nasıl satabiliriz konusu önümüzdeki dönem gündemimizde olmalı. Tüketiciler artık daha kişiselleştirilmiş hizmet bekliyor. Verinin işlenmesi ve yapay zekânın buna göre uygulanması önümüzdeki süreçte en fazla katma değer sağlayacak unsur olacak. Büyük Türk markalarının daha aktif olmaları gerek. E-ihracat destekleri var bundan girişimcilerimizin yararlanmaları gerek” dedi.