Ekonomide yıllık 1,2 milyonluk istihdam hedefi
2022-2024 Orta Vadeli Programı'na göre 2024 yılında Türkiye'de istihdam düzeyinin 32 milyonu aşması hedefleniyor. Söz konusu hedef ekonomide 3 yılda ortalama olarak yıllık 1,2 milyonluk istihdam artışını gerektiriyor.
Orta Vadeli Program'da istihdama yönelik hedeflerde işsizlik oranının gerilemesi ve istihdamın yükselmesi öngörüldü.
Programa göre işsizliğin 2022 yılında yüzde 12'ye, 2023'te 11,4'e, 2024'te ise yüzde 10,9'a gerilemesi hedeflendi.
Bu hedefler yanında istihdam düzeyinin de 2024'e kadar 32 milyon 152 bin seviyesine yükselmesi öngörüldü. 2021 yılı için bu rakamın 28 milyon 641 bin olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Söz konusu hedef dikkate alındığında 2022-2024 döneminde yıllık düzeyde ortalama 1,2 milyon yeni istihdam yaratılması öngörüldü.
Önceki dönemin rakamları dikkate alındığında bu hedefin tarihsel ortalamaların üstünde olduğu görüldü. Buna göre ekonomide son 15 yılda yıllık ortalama 479 bin istihdam yaratıldı. Bu dönemde en yüksek istihdam artışı 1,4 milyonla 2011 yılında gerçekleşti.
"İstihdam tahminleri aşırı iyimser"
Bloomberg HT yayınına konuk olan İstanbul Kültür Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Alçın, Orta Vadeli Program’daki işsizlik tahminlerinin aşırı iyimser gözüktüğünü, çünkü verilerin Türkiye’nin mevcut büyüme tahminleriyle tam olarak uyumlu olmadığını söyledi.
Büyüme potansiyelinin hâlihazırda 4,7 olduğunun altını çizen Alçın, bu oranın yaklaşık 1 puan üzerinde bir büyüme olsa dahi ortalama 5,7 büyümenin yaklaşık 800 bin kişilik bir istihdam yaratacağını belirtti. Bu sebepten dolayı, ikinci yıldan itibaren bu düzeyde bir büyüme beklenmediğini aktaran Alçın, 1 milyon 170 bin kişilik bir istihdam artışını öngörmenin “fazla iyimser” olduğunu söyledi.
Alçın değerlendirmesine şöyle devam etti: En azından problemin tespiti açısından doğru bir yere bakılmış. Esas olarak, son 2,5 yılda işsizlikten ziyade, bizim daha çok üzerinde durduğumuz istihdamsızlıktı. Mevcut pandemi ve sektörlerde yarattığı etki de temel olarak yaygın istihdam kaybı. Dolayısıyla, bunun yerine konulması hedefi önemli, ancak gerçekleşme olasılığı pek matematiksel olarak olası gözükmüyor.
"Otomotiv istihdamı OVP'den daha hızlı artacaktır"
Sanayi istihdamının önde gelen sektörlerinden olan otomotivde ise sektör istihdam hedeflerinin tutturulacağını düşünüyor.
Bloomberg HT yayınına katılan Taşıt Araçları Tedarikçileri Sanayi Derneği Başkanı (TAYSAD) Albert Saydam hedeflere ilişkin olarak, "2020 pandemi süresince otomotiv sanayisi herhangi bir azalmaya gitmedi. Çünkü 2021’de yetiştirmiş olduğu insan gücüne ihtiyaç olduğunu görüyordu. Bunun teyidini görüyoruz, küçük de olsa istihdamda bir artış var. 2021-2025 yılları arasında hem ana sanayide hem de yan sanayide anons edilmiş çeşitli yatırımlar var. Bu yatırımların da devreye girmesiyle otomotivdeki istihdamında OVP’den daha yüksek oranda artacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.