Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Şubat ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 6,45 artarak 69,40 değerini aldı.

Endeksin Eylül ayı sonrası başlayan düşüşünden sonra ilk kez artış gösterdiğini izliyoruz.

Alt endekslere baktığımızda, hem geleceğe ilişkin beklentilerinde hem de tüketim eğiliminde artış olduğunu görüyoruz. Ocak ayında terör olayları ve finansal piyasalarda başta döviz kurları olmak üzere yaşanan olumsuz seyir Tüketici Güvenini olumsuz etkilemeye devam etmişti. Merkez Bankasının para politikasını sıkılaştırması sonrası Döviz kurlarında yaşanan gerileme ve dalgalanma boyunun düşmesi tüketici güvenini olumlu etkilemiş görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi yüzde 2,28 artışla 79,28 değerini aldı.  Güven endeksindeki artışın daha güçlü bir nedeni ise tüketim eğilimindeki artış oldu. İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile konut ve otomobil alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 25,47 oranında artışla 64,83 değerini aldı. Beyaz Eşya ve Mobilya gibi ürünlerde yapılan ÖTV indirimlerinin bu artışta etkili olduğunu düşünüyoruz.

Özellikle tüketim eğilimi ve tüketici beklenti endekslerindeki artışın devam etmesi durumunda iç talepte bir miktar toparlanma bekleyebiliriz.