Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomistler, yıllık enflasyon hedefinde ciddi bir revizyona giderek yılsonu enflasyonunu yüzde 11,4 puan artışla yüzde 23,2'ye çeken Merkez Bankası'nın tahminini piyasa tahminlerinin altında buldu. Enflasyon Raporu'nu Bloombert HT'de değerlendirmelerde bulunan ekonomistlere göre Merkez'in tahminleri oldukça iyimser.

Enflasyonun olumsuzluğu öne çıkıyor

Enflasyondaki olumsuzluğunun Merkez Bankası tahminlerinde de önce çıktığına dikkat çeken Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen ise tahminlerin, piyasa beklentilerinin altında olduğunu dile getirdi.

Özlem Bayraktar Gökşen, "Enflasyon tahmininde çok ciddi sert yukarı yönlü bir revizyon var, piyasaya paralel bir çerçeveye çekildiğini görüyoruz. Ama bu yine de piyasa beklentilerini altında. Bizim kurum tahminimize bakıldığında yılı, yüzde 30’un üzerinde bir enflasyonla bitirebileceğimizi öngörüyoruz. Merkez Bankası, Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda yükseliş, sonrasında kademeli, hafif ılımlı bir düşüş öngörüyor. Aralık ayında ise çok hızlı bir düşüş var. Bunun da baz etkisi olduğunu görüyoruz. Raporda, yüzde 50’lere yakın yıllık bir enflasyon tahminin de öne çıktığını görüyoruz. Enflasyonda görünümün oldukça zorlu ve olumsuz olduğunu, aslında Merkez Bankası da kendi enflasyon patikası ile öne çıkarıyor" değerlendirmesinde bulundu.

“Merkez'in üst sınırı taban olarak almak lazım”

Merkez Bankası'nın fiyatlama davranışlarını yönetemediğini dile getiren Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi görüşlerini, "Son dönemde orta noktayı değil üst sınırı baz almak gerekiyor. Merkez Bankası bize üst sınır olarak yüzde 27.8 diyor. Bunu taban gibi düşünmek lazım. Daha gerçekçi piyasa beklentilerinin yüzde 30'un üzerinde olduğu söylenebilir. Bu tahminler, tamamen iyimser olarak açıklanmış. Yıl içinde yaşananlar da tahminleri etkileyebilir. Merkez Bankası fiyatlama davranışlarını yönetemiyor" sözleriyle özetledi.

“Seçimlerden önce tek hane hedeflenmiş durumda”

Bloomberg HT yayınına katılan Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül de şu açıklamalarda bulundu:

"Bizlerin beklentilerine biraz daha yaklaşmaş durumda. Son çeyrekte çok hızlı bir düşüşe ulaşılabileceği varsayılıyor. Muhtemelen, son çeyreğe kadar faiz aracılığı ile herhangi bir aksiyon alınmayacak. Bu tarafta gevşemeye izin verecek bir görünüm yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'seçime tek haneli rakamlarla gideceğiz' demesi ile son çeyrek daha hedeflenmiş durumda."