Advertisement
HABERLER ABONE OL

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian ABD ekonomisinde pandemi nedeniyle sert daralma beklediğini bildirdi. CNBC'ye konuşan El-Erian 2020'de yüzde 10 ila 14 arasında daralma olabileceğini öngördü. 

El-Erian sağlık krizinden kaynaklanan ekonomik çalkantıya geleneksel çerçevede yanıt verilmesinin uygun olmayabileceğini, bunun da toparlanma önünde bir engel teşkil ettiğini belirtti ve "normalde petrol fiyatlarındaki düşüş tüketicinin cebinde daha fazla para kalması anlamına geldiği için faydalıdır ancak şu ekonomik ortamda bu bile fayda sağlamıyor. Bu nedenle ben genel ekonomist beklentilerinden daha endişeliyim" değerlendirmesini yaptı.  

Ekonomik tahminler konusunda da 'devasa belirsizlik' olduğunu kaydeden El-Erian salgın sonrası ekonomik aktiviteyi devam ettirme sürecinin de zorlu olacağına vurgu yaptı.

Salgın nedeniyle ekonomik faaliyetlerin durmasıyla bu yıl birçok ülkede negatif büyüme bekleniyor. Geçen hafta IMF bir raporunda ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 5.9 daralacağını öngörmüştü, Başkan Georgieva bugünkü açıklamasında virüs salgınının yarattığı krizin Büyük Bunalım'dan beri en kötü kriz olduğunu ve 170 ülkenin virüs nedeniyle bu yıl negatif büyüyeceğini söyledi.