Advertisement

Elektrik 4.0 sayfası Schneider Electric Türkiye’nin destekleriyle hazırlanmaktadır.

ELEKTRİK 4.0 ABONE OL

Bloomberg HT’de yayınlanan Elektrik 4.0’ın bu haftaki konuğu Yönetim Danışmanı Mehmet Göçmen oldu.

Göçmen, pandeminin yeni bir yüzyıla girmemize sebep olduğunu ve yenilenebilir enerji kadar elektrifikasyonun da önemli olduğuna Türkiye’nin altyapı olarak yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Göçmen sözlerine şöyle devam etti:

Pandemi ve Pandemiden sonra oluşan ortam bizi yeni bir yüzyıla başladığımız fikrine getirdi. “Ne dönüşüyor?” teknoloji dönüşüyor, şirketler ve kurumlar teknolojiyi daha yoğun kullanarak hem rekabetçiliklerini arttırıyorlar hem de enerji başta olmak üzere verimliliklerini yükseltiyorlar. Bunun içerisinde robotlaşma, nesnelerin interneti, veri analitiği vb. var. İkinci dönüşen şey ise enerji oldu”

Elektrifikasyonun önemine vurgu yapan Göçmen, “Bu sadece sürdürülebilir enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak değil elektrifikasyona yatırım yapılması gerekli. Bu alanda malzeme de değişiyor demir-çelik gibi ağır malzemelerin yerine kompozitler gibi yeniden kullanılabilen malzemeler ön plana çıkıyor. Yani bir malzeme dönüşüm var.

“Büyük ve hantal yerini küçük ve esneğe bıraktı”

Enerjideki değişim sürecinin aslında küresel bir değişimi de yer hazırlığını söyleyen Göçmen, “Yeni dünyada büyük ve hantal yok küçük ve esnek kavramları var. Bu aslında kültürel bir dönüşümü de içeriyor” dedi.

“Elektrifikasyon projesini hayata geçirmemiz lazım”

Büyüme konusunda Türkiye’nin sıkıntısı olmadığını sadece büyümenin içeriğinin değer katmadığını belirten Göçmen sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye’nin büyüme konusunda sıkıntısı yok. Sıkıntı büyümenin kompozisyonunda değer yaratmıyorum yani yaratılan bir varlık yok. Şirketler borçlanarak büyüyor. Türkiye’nin cari açığı hep bir problem ve Türkiye kur yüzünden ataklara uğruyor. İkinci problem ise cari açık bu da aşağı yukarı enerji ithalatı civarında dolaşıyor.

Türkiye 20. yüzyıl enerji modelinde cari açığının yaklaşık yüzde 60 ila yüzde 100 arasında enerji ithalatı oluşturuyor. Dolayısıyla bizim enerjiye stratejik bakma ihtiyacımız var. Yenilenebilir kaynakları yatırımı artırmamız gerekli, ama yetersiz doğalgaz ve kömürün yerine geçebilecek elektrifikasyon projesini hayata geçirmemiz lazım.

Doğalgazdan kurtulmamız lazım bunun yolu kombileri söküp ısı pompaları koymak bugün Almanya Hollanda ve İngiltere gibi ülkeler 2024 ile 2026 arasında evlere yeni kombi takılmasını yasakladılar.

Avrupa’da bu süreç daha da hızlandı çünkü savaş ile ilgili kesintiler risk yarattığının farkına varmalarına sebep oldu. Dolayısıyla elektrifikasyon, yenilenebilir enerji kadar önemli…

"Elektrik altyapısına yatırım yapmalı"

Üçüncü boyut ise sudan hidrojen üretimi ve bunu doğalgaz yerine kullanmak ve bugünkü boru hatlarını da bu amaçla kullanmak olduğunu belirten Göçmen, “Tüm bunlara baktığınız zaman Türkiye’de önemli bir alt yapı sorunu ortaya çıkıyor. Türkiye’nin elektrik altyapısı bütün bu elektrifikasyonu kapsayacak ve kavrayacak güçte değil. Dağıtım şebekelerine yatırım yapmak lazım her şeyden önce enerji mimarisini değiştirmemiz lazım” dedi.