Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan Türkiye Sigorta Birliği Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada finansal sektörde bankacılık sektörünün payı yüzde 85’in üzerindeyken, sigortacılık sektörünün aldığı payın sadece yüzde 4.5 seviyesinde olduğunu belirterek “Gerek kamu, gerekse özel sektör paydaşları olarak bir araya gelip bu problemin kök nedenlerine inmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Elvan konuya ilişkin şunları söyledi; “Avrupa’ya baktığımızda; bankacılık sektörünün aldığı pay yüzde 50’ler civarındayken, sigortacılık sektörünün finansal sektörden aldığı pay yüzde 20’lere çıkabiliyor. Dolayısıyla şu sorunun cevabını çok net bulmamız gerekiyor.

Türk sigortacılık sektörü neden hala arzuladığımız seviyede gelişmiyor? Gerek kamu, gerekse özel sektör paydaşları olarak bir araya gelip bu problemin kök nedenlerine inmemiz gerekiyor. Son 20 yılda atılan adımlar elbette önemli, ancak hala ulaşamadığımız çok ciddi bir potansiyel söz konusu.

Bu potansiyeli de ekonomiye kazandırmak için ne yapmak gerekiyorsa kamu tarafı olarak biz hazırız, gerek yapısal gerekse idari düzenlemelerle sektörün önünü açacak her türlü yapıcı adımı atmaya da kararlıyız.”

Sigortacılara da çağrıda bulunan Elvan “sizlerden beklentimiz; daha da büyük düşünmeniz ve ezberleri bozmanız.

Hep söylenen bir söz vardır: ‘Gelişmiş ülkelerde sigorta şirketleri bankaların sahipleri iken, bizde bankalar sigorta şirketlerinin sahibidir.’ Dolayısıyla; ilerde banka sahibi olabilecek bir sigorta ve emeklilik sektörünün yapı taşlarını şimdiden örmeniz, böyle bir dönüşümü bugünden başlatmanız önem taşıyor. Elbette bu dönüşüm, her hanenin ve ticari işletmenin sigorta ve emeklilik ürünleriyle tanışmasıyla mümkün olacak.” şeklinde konuştu.

Geçen sene BES'te devlet katkısı 5 milyar TL'yi aştı

Elvan, bireysel emeklilik sistemindeki son verileri de değerlendirdi. Elvan konuyla ilgili olarak "Bireysel emeklilik şirketlerinin fon büyüklüğü 183 milyar lirayı aşarken, Otomatik Katılım Sistemiyle birlikte katılımcı sayısı da 13 milyonu buldu. Devletimiz 2013'ten bu yana Bireysel Emeklilik Sistemi'ne yüzde 25 destek sağlayarak, sektörün istikrarlı bir şekilde büyümesine katkıda bulundu. Örneğin geçen sene BES’e devletçe verdiğimiz katkı tutarı 5,1 milyar liraya ulaştı." ifadelerini kullandı.