Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Gelişen ülke paraları, Türkiye'de ve Güney Afrika'ya ilişkin yerel risklerin, ABD ile Çin arasındaki gerilime eklenmesiyle ikinci günlük kaybına yöneldi.

Güney Afrika Randı, elektrik şirketi Eskom'un periyodik elektrik kesintilerine gitme planının yatırımcıları ürkütmesiyle, Çarşamba günkü işlemlerde TSİ 14:30'da en fazla değer kaybeden gelişen ülke parası oldu.

Kamu bankalarının Türk Lirası'nı desteklemesine karşın ABD'li federal savcıların İran'a yönelik yaptırımların delinmesiyle ilgili olarak Halkbank hakkında iddianame hazırlaması hisse senetleri ve Hazine tahvillerini olumsuz etkiledi.

Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında en iyi günlük performansı TL kaydetti.

Yuan ve Güney Kore Wonu Asya paralarındaki düşüşe öncülük etti. Yuan dolar karşısında yüzde 0.25 düşerken won yüzde 0.22 değer kaybetti.

MSCI Inc.'in gelişen piyasalar hisse senedi endeksi, S&P 500 Endeksi'nin Salı günkü yükselişini izleyerek Nisan'dan bu yana en uzun yükseliş serisine yöneldi. Yine de Çin'in ABD Kongresi'nin Hong Kong yasasını geçirmesi halinde sert misilleme tehdidinin ardından kazançların ne kadar korunabileceği belirsiz.

Paris'te Credit Agricole stratejisti Guillaume Tresca, “Ticaret gerginliği muhtemelen geri döndü ve gelişen piyasalara yönelik güveni etkiliyor. Brexit belirsizliği de endişeleri artırıyor.” dedi.