Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı her geçen gün yeni bir hal alırken, gelişen piyasa yatırımcıları da giderek daha temkinli oluyor.

JPMorgan Chase & Co.'nun endekslerine göre yüksek notlu gelişen piyasa tahvilleri bu ay yüzde 3 getiri sağlarken “çöp” seviyesindeki EM varlıkları yüzde 2.7 kaybetti. Aradaki getiri farkı en son Lehman Brothers çöktükten sonraki ay olan Ekim 2008'de bu denli yüksek olmuştu.

Yılın başında yatırımcıların yüksek faiz arayışıyla riskli ülke varlıklarına akın ettiği farklı bir tablo vardı. Şimdiyse ticaret gerginliğinin küresel ekonomik görünümü kötüleştirmesiyle güvenli varlıklara doğru bir kaçış söz konusu.

Latin Amerika'da en yüksek ülke notuna sahip Şili, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre bu ay gelişen piyasalar arasında en yüksek eurobond performansını kaydetti. En iyi getiri sağlayan beşlinin diğerleriyse “A” veya daha üst bir nota sahip İsrail, Katar, Güney Kore ve Peru.

Ayrıca bu ülkelerin bazıları EM tahvilleri arasında en az faizi ödüyor.

Grafikte JPMorgan'ın yatırım yapılabilir seviyedeki EM tahvillerine dayanan endeksiyle yüksek faizli EM tahvili endeksi arasındaki aylık getiri farkı görülüyor.