Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Tahvil piyasasındaki gelişmeler, gelişen piyasa ekonomilerinde resesyonun yaklaştığına ilişkin işaretlere bir yenisini eklemiş olabilir.

Brezilya, Meksika ve Filipinler'de uzun vadeli tahvillerin faizleri kısa vadelilerin altına gerileyerek getiri eğrisini tersine çevirdi. Bu durum sıklıkla resesyon habercisi olarak yorumlanıyor. Güney Kore'de de getiri eğrisi tersine dönerken, Arjantin ve Türkiye'de durum uzun zamandır böyleydi.

Yatırımcılar gelişen piyasalardaki getiri eğrilerinin tersine dönmesiyle ilgili her ne kadar ülke özelindeki nedenleri işaret etse de, sorumlusu kısmen de olsa dünyanın en büyük tahvil piyasası. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi Cuma günü yüzde 2.05 ile Eylül 2017'den beri en düşük seviyesini gördü. Ayrıca 10 yıllıkların faizi 3 aylıkların 20 baz puan altına geriledi.

Brezilya'da swap getiri eğrisinin yakın kısmı Haziran başında tersine döndü. Zayıf ekonomik faaliyeti gösteren veriler gösterge tahvilin rekor seviyeye gerileyeceği yönündeki beklentileri artırdı.

Meksika tahvil piyasasında getiri eğrisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi artırımı tehditlerine başladığı Mayıs sonunda tersine döndü. Söz konusu hareket, iki ülke arasında anlaşmaya varılması sonrasında daha da arttı ve getiri eğrisi Aralık 2001'den bu yana en ters halinde bulunuyor.

Filipinler tahvillerinde merkez bankasının güvercin dönüşünden kaynaklı son dönemdeki yükseliş 10 yıllıkların faizinde düşüşe neden oldu. Ancak kısa vadeli tahvil faizlerindeki düşüş kısmen düşük likidite nedeniyle daha sınırlı kaldı.

Arjantin'de dolar cinsinden hazine tahvillerinin getiri eğrisi yaklaşan seçimlere ilişkin endişelerin yeni yönetimin kısa vadeli yükümlülüklerini yerine getirmeyeceği kaygısıyla, yatırımcıları kısa vadeli tahvillerden çıkmaya teşvik etmesiyle birlikte Nisan ayında tersine döndü. Mayıs sonuna doğru endişeler büyük oranda ortadan kalktı ve getiri eğrisinin yakın kısmında sıkılaşmaya neden oldu. Buna karşın Arjantin tahvillerinde getiri eğrisi hala ters.

Türkiye tahvil piyasasında getiri eğrisi traderların siyasi atmosferi değerlendirmesi ve yüksek enflasyon ile jeopolitik gerginliğin etkisiyle uzun süredir tersine dönmüş durumda. 10 yıllık ve 1 yıllık yerel para cinsinden tahvillerde faiz farkı geride kalan bir buçuk yılın çoğu kısmında sıfırın altında kaldı. Şu an ise yaklaşık 6.48 yüzde puanı negatif durumda.

Güney Kore'de won cinsinden hazine tahvillerinde getiri eğrisi geçen ay yataylaştı. Güney Kore byüme beklentilerindeki düşüş ve enflasyon uzuzn vadeli tahvil faizlerini aşağı çekti. 5 ile 2 yıl vadeliler arasındaki faiz farkı sıfıra yakın ve 10 ile 2 yıllıklar arasındaki spread sadece 15 bp.