Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı konusunda olası bir ateşkese ilişkin hayal kırıklığı ve iyimserlik arasında geçen yorucu bir Ağustos'un ardından gelişen piyasalarda (EM) gözler yeniden ticaret gerginliğinde.

EM için yıllardan bu yana geçen en kötü aylardan birinin ardından traderlar ticaret konusundaki gelişmeleri ve Fed'in küresel büyümeyi destekleyeceğine ilişkin sinyalleri izliyor.

Hisse senetleri ve paralarda yükseliş bekleyen fon yöneticileri, ticaret gerginliği ve yükselen dolar ile geçen ay hayal kırıklığına uğramıştı. Arjantin'in kur krizine bağlı olarak sermaye kontrolü uygulamasının etkisiyle Eylül ayı da çok daha iyi geçmeyebilir.

Londra'da “EM beklentilerinin iyileşmesi için Fed'in daha etkin bir şekilde güvercin olması ve/veya ticaret gerginliğinin yatıştığınu görmemiz gerekiyor.” diyen Morgan Stanley stratejistlerinin notunda, “Bunların hiçbiri şuan olası görünmüyor.” dendi. Morgan Stanley EM paralarının gelecek aylarda dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetmesini bekliyor.

ABD ile Çin arasında sürekli yön değiştiren ticaret konusu, 110 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan son vergi artırımlarının (Pekin'in karşı önlemlerinin de aynı şekilde) Pazar günü devreye girmesiyle gündemdeki yerini koruyor.