Kasım'da emeklilik fonlarında döviz ve borsa etkisi
3 aylık süreçte döviz cinsi borçlanma araçları ve yabancı menkul içeren karma emeklilik fonları yüzde 40'lara yakın getiri performansları sergiledi
BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA
Eylül ayından itibaren kurlarda görülen oynaklık, 3 aylık periyotta ons altında her iki yönde de hareketler olmasına karşın gram altının yönünün yukarı olması nedeniyle altın içerikli emeklilik fonlarına yüzde 50’nin üzerinde getiri imkanı sağladı.
Yine bu 3 aylık süreçte döviz cinsi borçlanma araçları ve yabancı menkul içeren karma emeklilik fonları da yüzde 40’lara yakın getiri performansları sergiledi.
Kasım ayında ise son 3 aylık seyre benzer biçimde altın ve döviz cinsi borçlanma araçları-yabancı menkul içerikli fonlar, dövizdeki hareketlerle yüzde 40 getiri oranını bulan önemli getiriler elde ettiler.
2021 yılı, pandemi ve kapanmaların ardından aşılama ve yeniden açılmalar teması ile başlamış; piyasalarda da TL’deki görünümün yanısıra iyimserlik ve belirsizliklerin seyrine göre altın ve hisse de öne çıkmıştı. Faiz konusundaki gelişmeler de son 3 PPK toplantısındaki indirimlerle beraber dikkatle izleniyor.
BES fonları da yıl başından itibaren piyasalardaki seyri yansıtan kısa ve uzun dönemli performanslar sergiledi.
Dolar/TL ve Euro/TL’de yıl başından beri yüzde 50’nin üzerinde, gram altında yüzde 70’e yakın yükseliş görülürken BIST 100 de aynı sürede yüzde 25 prim kaydetti.
2021’in son ayına başlarken, geride kalan 11 ayda hisse emeklilik fonları da performansları ile dikkatleri çektiler.
TL’deki değer kaybına karşın özellikle Ekim ayı başından itibaren BIST 100’de düşüş sonrası görülen yüzde 30’luk ralli BES fonlarına da yansıdı ve hisse temalı ya da ağırlıklı fonlar yüzde 10 ila yüzde 20’lik yükselişler kaydettiler.
Yıl başından beri fon getirilerine bakıldığında yüzde 70 ve üzeri pozitif performans sergileyen hisse fonları görülürken, tematik olarak yabancı hisse ya da spesifik enstrüman barındıran karma fonlar daha da olumlu ayrıştılar.
Yılın geride kalanında ve Kasım ayında negatif performansta ise yalnızca devlet tahvili ağırlığı bulunan faizli plan katkı fonları ile iç borçlanma emeklilik fonları yer aldı.
Son dönemde yaşanan piyasa gelişmelerinde de tahvildeki fiyatlamaların negatifliği daha net yansıtması olgusu dikkatleri çekmişti.
BES fonlarının performansları, bireysel emeklilik sözleşmesine dahil edilen fon karmasına göre her kişide farklılık gösteriyor. Son olarak yılda 12 fon değişikliği hakkının getirildiği BES’te faizli ve faizsiz seçenekler kapsamında enstrüman bazlı, karma ve tematik yapıda 377 adet emeklilik yatırım fonu bulunuyor.
*Performanslar TEFAS’ta yayınlanan verilerden fon kategorileri genelleştirilerek rakama dökülmüştür.