Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 'Emeklilik sektöründe robo-danışmanlıklar artacak'

'Emeklilik sektöründe robo-danışmanlıklar artacak'

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, robo-danışmanlık hizmetlerinin sektörde önümüzdeki dönmede daha hızlı yayılmasını beklediklerini söyledi.

Giriş: 05 Mart 2019, Salı 17:28
Güncelleme: 05 Mart 2019, Salı 17:28

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, Otomatik BES olarak da bilinen Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) tasarrufların artırılması için çok önemli bir sistem olduğunu belirterek, sektör şirketlerinin bu alanda çok önemli teknolojik yatırımlar yaptıkların belirtti. BloombergHT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Göçer, şubeye gidip bir tane imza attıktan sonra başka hiç bir şeye ihtiyaç olmadığının altını çizerek, "Kurumsal internet şubelerine giriyorsunuz. Kişilerinizin bütün altyapılarını oradan şirketler olarak yönetiyorsunuz. Hiç bir yük yok. Böyle bir teknolojik altyapı kuruldu. Benzeri altyapılar Avrupa'da gelişmiş ülkelerde büyük birikim yaratmışlar. Biz de bu yola çok iyi bir teknolojik altyapı ile çıktık. Alınacak bir iki karar ile gelecek sene çok daha farklı şeyler konuşuruz diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Robo-danışmanlık hizmetlerinin sektörde önümüzdeki dönmede daha hızlı yayılmasını beklediklerini kaydeden Göçer, "Biz yerli bir fintech ile başladık bu işe. Regülasyon tarafında bazı eksiklikler var ama önümüzdeki dönemde bunların düzelmesini bekliyoruz" dedi. Robo-danışmanlıklarda teknolojiyi kullanarak bir takım tavsiyeler ve alternatifler sunulduğunu hatırlatan Göçer, sektörün, mobil uygulamalar, SMS ve internet gibi çeşitli araçlarla bir şekilde müşteriye dokunup, risk profillerine göre önerilerde bulunduğunun altını çizdi.

'BLOCKCHAIN'İN İLK KULLANIM ALANI AKILLI SÖZLEŞMELER OLUR'

Teknolojinin gelişimiyle beraber artık hiç şubeye gitmeden BES'e online başvuru imkanın olduğunu ifade eden Göçer, mobilden benzer başvuru yapılabildiğinin de altını çizdi. Sektördeki ürünlerin biraz daha danışmanlık ürünü olduğu için birazcık daha anlatarak gidildiğini kaydeden Göçer, buna karşın satış sonrası hizmetler kısmında sektörün çok hızlı dijitalleştiğini söyledi.

Blockchain teknolojisine de değinen Göçer, önümüzdeki dönmede emeklilik sektöründe bu teknolojinin daha sık kullanılmasını beklediğini, ilk kullanım alanının 'akıllı kontratlar' olmasını beklediğini belirterek, "Karşılıklı sözleşme yaptın mı, yapmadın mı, davaya gidiyor mu, gitmiyor mu, tartışmaları yerine biz bunların hepsini dijitale gömebiliriz. Akıllı kontratlar ile hiç aracı olmadan bu teknoloji ile yapılabilir. Bence bu konular yavaş yavaş gelişecek. Buralarda çok ciddi gelişim alanı görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.