Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Emtia fiyatları, enerjinin öncülük ettiği Mayıs ayındaki yükselişin ardından Haziran'ın ilk haftasında virüs karantinalarının geri alınmasından merkez bankası kararlarına ve bir ihtimal OPEC+ toplantısına kadar çeşitli gelişmelerle karşı karşıya.

Ayrıca yatırımcılar ABD şehirlerindeki toplumsal huzursuzluk dalgasını ve ABD ile Çin arasında artan gerginliği de takip ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Cuma günkü Çin çıkışının ardından birinci faz ticaret anlaşması hala korunurken güvensizlik sürüyor ve Pekin işi ciddiye bindirebilir.

En büyük iki ekonomi arasındaki ilişkinin daha fazla bozulması altın piyasalarındaki tonun belirlenmesinde etkili olacak. Altın traderları ayrıca Avrupa Merkez Bankası da(AMB) dahil olmak üzere para politikası kararlarını takip edecek.

OPEC+, fiyatların düşmesinde etkili olan Suudi Arabistan - Rusya petrol arzı savaşından petrol fiyatlarını dipten çıkaran anlaşmaya kadar bu yıl bir çok kez piyasaları şaşırttı. Gelecek toplantısını 9 - 10 Haziran'dan öne çekerek 4 Haziran'da yapma ihtimali olan grup bir kez daha şaşırtabilir. Bir OPEC delegesi grubun arz kısıntılarını bir ile üç ay arasında uzatmayı değerlendirdiğini belirtti. Mevcut anlaşma kısıntıların Temmuz itibarıyla gevşetilmesini öngörüyor.

Altın yatırımcılarının bu hafta değerlendireceği birbirine zıt birçok zıt gelişme olacak. Karantina önlemlerinin gevşetilmesi, merkez bankası politik yapıcılarının adım atması ve yatırımcıların ABD - Çin arasında artan gerginliğin etkilerini değerlendirmesi bu gelişmelerden bazıları.

Güvenli metalin fiyatı, Borsa yatırım fonlarının (ETF) portföylerinde rekor miktarda yer ayırmasının da desteğiyle 2020'de 1,700 dolarlı seviyelere tırmandı. Önlemlerin istikrarlı bir şekilde gevşetilmesi ekonomileri ve risk iştahını canlandırabilir. Ancak diğer yandan merkez bankalarının ek teşvikleri boğaların yükseliş beklentilerini destekleyebilir.

AMB Perşembe günü politika toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıda büyük ölçüde acil teşvik paketi çıkacağı tahmin ediliyor. AMB Başkanı Christine Lagarde Mart ayında 750 milyar euroluk varlık alım programının tanıtılmasında liderlik etmişti. Ekonomistler 4 Haziran'da artırılacağını düşünüyor. Avustralya ve Kanada merkez bankalarının faiz kararları da Salı günü açıklanacak.