Emtiada durmak bilmeyen yükseliş Uzakdoğu fabrikalarını kaygılandırıyor
Güney Kore, Vietnam, Japonya, Çin gibi ülkeler petrolden alüminyuma, demir cevherinden buğdaya kadar aşırı artışlar gösteren fiyatları endişeyle izliyor. Özellikle Çin'de girdi maliyetlerini müşterilerine yansıtmakta zorluk çeken imalat sektörü baskı altında.
SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ
Petrol fiyatlarına bağlı olarak Çin'de plastikler başta olmak üzere petrol bazlı vadeli emtia kalemlerinde de ciddi yükselişler var. Zhengzhou Emtia Borsasında el değiştiren etilen, PTA, PVC gibi plastik hammaddeleri petrole paralel olarak tırmanış gösteriyor.
Avrupa'da yükselen gaz fiyatlarına ise Asya'da Avustralya kömürü eşlik ediyor. Newcastle limanında spot fiyatlar bir günde ton başına 140 dolar arttı, termal kömürün tonu 460 dolara kadar yükseldi. Fiyatlar Ukrayna krizi öncesinde 150 doların altında seyrediyordu.
Kömür fiyatlarındaki yükselişler yine Çin ekonomisi için bilhassa tehdit, zira dünyanın ikinci büyük ekonomisi elektrik tüketiminin son dönemde en az yüzde 65'ini kömürden karşılıyor.
Çinli yetkililer iç piyasada sıklıkla sert yükselişler gösteren kömür fiyatlarını dizginlemek için büyük çaba sarf ediyor.
Güney Kore ve Japonya'da otomotiv şirketlerinin gündeminde Rusya var. Toyota Rusya'daki fabrikasını durdurmakla kalmadı, ayrıca bu ülkeye otomobil ve yedek parça ihracatını süresiz askıya aldığını duyurdu. Nissan ve Honda da benzer önlemler açıkladı. Grubun St. Petersburg'daki 80 bin araç kapasiteli fabrikası 2000 kişiye istihdam sağlıyordu.
Kuril Adaları dolayısıyla Moskova'yla toprak sorunları bulunan Tokyo yönetimi Ukrayna'nın işgali dolayısıyla Rusya'ya karşı sert tavrıyla dikkat çekiyor.
Tokyo'ya göre daha ağır hareket eden Seul yönetiminin aklında ise otomotiv ve elektronik sektörleri olabilir. Zira Hyundai grubunun Rusya otomotiv pazarında yüzde 23'ü bulan payı bulunuyor. Grubun yedek parça satışlarıyla birlikte Rusya pazar gelirleri 4 milyar dolar dolayında. Samsung da payı düşük olmakla birlikte Rusya'dan kayda değer satış geliri elde ediyor.
Hyundai hisseleri savaşın başlamasından beri yüzde 5'ten fazla değer kaybetti.
Savaşın başladığı tarihten beri Avustralya borsası ise düşüş yüzü görmedi. Madencilik ve metal hisseleri endekslerin ana itici gücü.
Dünyanın bir nevi emtia arz şokuyla karşı karşıya kaldığı dönemde Çin yönetimi son derece önemli bir adıma hazırlanıyor olabilir.
Pandemiden beri Sıfır Tölarans Politikası güden Çin yönetimi gevşemeye hazırlanıyor. WSJ'ye göre, yetkililer önlemleri ihtiyatlı biçimde bırakmayı düşünüyor.
Şehirler arası seyahatin kısıtlanmasından kentlerin kapatılmasına dek varan sıkı önlemler dizisi iç tüketim üzerinde frenleyici etkiye sahip.
Asya'nın kilit ekonomisi Güney Kore dördüncü çeyrekte yıllık bazda %4.2 büyüdü, oran bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.2 oldu.
Öte yandan Güney Kore yönetimi savaşın etkilerinin ihracatçılar ve ithalatçılar üzerinde belirginleştiği uyarısında bulundu. Bu sabah Seul'de konuşan Maliye Bakan Yardımcısı Lee tahıl tedariğindeki aksamalara da dikkat çekti.