En büyük para yöneticilerinden hararetli kredi piyasası uyarısı
-
Küresel kredi piyasaları son yirmi yılın en hararetli dönemini yaşıyor. Aberdeen Investments ve Pimco dahil dünyanın en büyük para yöneticileri rehavet konusunda uyarıda bulundu.
Bloomberg'in tahvilleri kapsayan endeksine göre, kurumsal borçlanma senetlerindeki getiri primleri, dirençli ekonomik görünümün etkisiyle Haziran 2007'den bu yana en düşük seviye olan 103 baz puana geriledi.
Aberdeen Investments'ın sabit vadeli yatırımlar direktörü Luke Hickmore, "Risk piyasalarında şu anda en korkulacak kelime rehavet olmalı. Yapabileceğiniz tek şey, yüksek riskli alanlara çok fazla yönelmemek" dedi.
Şimdilik, kredi piyasasındaki yükseliş eğilimi daha riskli borçlanma araçlarını da destekliyor. Yatırımcıların yüksek riskli tahvilleri elde tutmak için talep ettiği ek getiri de yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Pacific Investment Management (Pimco) yazarları Tiffany Wilding ve Andrew Balls, bu ay yayımladıkları bir araştırma notunda, "Son dönemdeki güçlü getiriler, rehavete yol açtı" diye yazdı.
Pimco'nun, temel göstergelerin kötüleşeceği beklentisi nedeniyle, fonlarını kredi piyasalarında nereye yatıracağı konusunda daha seçici davrandığını belirttiler. Borç alanlar ise bir dizi anlaşmayla hızla para topluyor.
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, şirketler Ocak ayının ilk yarısında yaklaşık 435 milyar dolarlık tahvil ihraç ederek bu dönem için rekor kırdı ve geçen yılın aynı dönemine göre üçte birden fazla artış gösterdi.