Enerji krizi Rus rublesine yaradı
Avrupa'da enerji fiyatlarında yaşanan keskin yükseliş, başta Rusya olmak üzere enerji ihracatçısı gelişen ülkeleri olumlu etkiliyor. Rus rublesi ay başından bu yana dolara karşı yüzde 1,22 değer kazandı.
Son dönemde Çinli gayrimenkul devi China Evergrande Group’ta yaşanan borç krizi ve Fed’in varlık alımlarını azaltma sürecini başlatması beklentisi tüm gelişen ülke varlıklarını etkisi altına almıştı.
Ancak şimdi, yatırımcılar Rusya ve Kolombiya gibi enerji ihracatçısı ülkelerin varlıklarına yöneldi. Avrupa’da enerji fiyatlarında yaşanan keskin yükseliş, başta Rusya olmak üzere enerji ihracatçısı gelişen ülkeleri olumlu etkiliyor.
Petrol gelirlerinde yükseliş yaşanacağı beklentisi Rus rublesinin bu ay diğer gelişen ülke para birimlerini geride bırakmasını sağlarken, Rus hisseleri diğer gelişenlerdeki düşüşe rağmen yükseldi. Rus rublesi ay başından bu yana dolara karşı yüzde 1,22 değer kazandı.
Rusya RTS endeksi bu ay yüzde 6’ya yakın değer kazanırken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 4,3 düştü.
"Rusya yardım etmeye hazır"
Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 60 artışla rekor seviyelere ulaşmasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in küresel enerji piyasalarını istikrara kavuşturmaya yardım etmeye hazır olduğunu söylemesi ile düşüş göstermişti.
Ekim başında 96 euro seviyesinde bulunan doğal gaz fiyatları, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli kontratlarda, 1 megavatsaati 160 euroya kadar çıkarak rekor kırmıştı.