Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin yönetimi, enerjide artan arz darlığına karşı sanayi tüketicilerinin kullandığı elektriğin fiyatını artırmayı düşünüyor.

Bloomberg'e konuşan planın detayları hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, fiyat artışlarının, fabrikalardan tekstil atölyelerine, miktara göre değişmeyen sabit bir ücret karşılığı ya da kömür fiyatlarına endekslenerek yapılması düşünülüyor.

Kaynaklar, hükümetin ayrıca, sanayi kesimi için yapılan artışın krizin çözümüne yetmemesi durumunda, konutlar için de fiyatları artırmayı değerlendirdiğini belirtti.

Kaynaklara göre, planda revizyon yapılması olasılığı söz konusuyken, bu düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için nihai onay gerekiyor.

Kömür fiyatları üreticileri zorluyor

Sektörle ilgili bu planlamalar, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin büyümeyi yavaşlatma ve küresel tedarik zincirinde ilave sorunlara yol açma tehdidi taşıyan enerji darlığı ile karşı karşıya kalması ile birlikte yoğunlaştı.

Rekor seviyelere çıkan kömür fiyatları, elektrik üreticilerinin mevcut tarifelerde para kaybetmelerine neden olurken, bazı üreticileri talebi karşılamak için üretimi artırmaktan alıkoyuyor.



Çin’de elektriğin önemli kısmı, bölgelerin yüzde 10 kadar yükseltip düşürebildikleri regüle fiyatlardan satılıyor. Bazı bölgeler halihazırda fiyatları yüzde 10 artırmış durumda ve ilave artışın etkili olabilmesi için bu orandan daha fazla olması gerekiyor.

Zamla daha az tüketim hedefleniyor

Elektrik fiyatlarının artırılması elektrik üreticilerine daha fazla üretmeleri için sebep sağlarken, aynı zamanda kullanıcıları elektrik faturalarını azaltmak için daha az tüketmeye yönlendirecek.

Çin’in elektrik krizinin ardındaki sebep kömür darlığı ve üreticilerin daha fazla kömür kullanması sorunu daha da kötüleştirecek ve sera gazı emisyonlarının artmasına yol açacak. Fabrikalar için yüksek elektrik faturaları ayrıca ülkede enflasyon endişelerini de artıracak.

China Business News’un haberine göre, Hunan Bölgesi Kalkınma ve Reform Komisyonu Ekim ayında sanayi kesimi elektrik fiyatlarını kömür piyasasına endeksleyecek bir deneme programını başlatmayı planlıyor.

İtalya Çevre ve Enerji Şebekeleri Düzenleme Kurulu’ndan yapılan açıklamada, 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere hane halkının kullandığı elektriğe yüzde 29,8, doğal gaza yüzde 14,4 zam yapıldığı bildirildi.

Hükümetin acil müdahalesinin zam oranının daha yüksek olmasını önlediği belirtilen açıklamada, böylece 29 milyon aile ve 6 milyon KOBİ'nin söz konusu fiyat artışlarından daha az etkilenmesinin sağlandığı savunuldu.

Çin Ulusal Enerji İdaresi (NEA), elektrik kesintileriyle ilgili saha çalışmaları yapılması ve enerji tasarrufu tedbirlerinin iletilmesi için Pekin, Hubei, Tiencin, İç Moğolistan ve Heylongciang'a ekipler gönderildiğini açıkladı.

NEA ekipleri yerel yöneticilere, kömür stokunun, halkın ihtiyaçlarının karşılanması başta olmak üzere enerji ihtiyacı için kullanılması gibi bir dizi bilgilendirmelerde bulundu.

Öte yandan, elektrik kesintilerinin vurduğu ülkenin kuzeydoğusundaki enerji şirketleri, maden işletmecileriyle kömür temin edilmesi konusunda uzun ve orta vadeli anlaşmalar yaptı.

Çin elektrik idaresinden kapsamlı tedbirler açıklaması

Çin'in en büyük kamu şirketi Çin Devlet Şebeke Kurumu, halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması ve elektrik kesintilerinin önlenmesi için kapsamlı tedbirler alınacağını kaydetti.

Şirket, enerji dağıtımını güçlendireceklerini ve enerji şirketlerinden gelen tüm elektrik jeneratörlerinin şebekeye bağlanmasını sağlayacaklarını duyurdu.

Eyaletler arası elektrik enerjisinin koordine edileceği ve elektriğin ihtiyaç görülen bölgelere yönlendirileceğini vurgulayan şirket, elektrik tüketimini izleme faaliyetlerini artıracaklarına da işaret etti.

Şirket ayrıca, hükümet tarafından oluşturulan enerji kaynağı ve tüketim planlarını sıkı bir şekilde uygulamaya koyacaklarını kaydetti.