Enerji sektöründe dijital dönüşüm
Bloomberg HT'de yayınlanan Dijital Strateji programının bu haftaki konukları Petrol Ofisi CFO'su Mehmet Abbasoğlu ve Golive CEO'su Şenay Yılmaz oldu. Programda dijital dönüşüm projelerinin enerji sektörüne katkıları ele alındı.
Enerji sektöründeki dijital dönüşüm süreçleri hakkında konuşan Petrol Ofisi CFO’su Abbasoğlu, ürün bazında farklılaşmanın oldukça zor olduğunu belirtirken, şunları söyledi:
“Ana stratejimizin köşe taşı olarak mükemmel müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla teknolojiyi, dijital dönüşümü ve finansal mühendisliği tam merkeze koyduk. Petrol Ofisi senede 13 milyon metreküp ürün satan, 65 milyar TL civarında ciro yapan büyük bir şirket. Teknoloji deyince aklıma işletim sistemleri geliyor. Sistemler sayesinde içinde bulunduğumuz ağ ekonomisinde en başta tedarikçilerimizden, en sonda da sadakat uygulamamızı indirmiş tüketicimize kadar entegre bir süreç kuruyoruz. Bu sistemler bizim kardeş şirketlerimizi, hissedarlarımızı ve iştiraklerimizi entegre ediyor. Ağ ekonomisi bünyesinde eskiden “B2B, B2C” gibi terimler kullanılırdı, artık bu terimler yerlerini “V2X” (vehicle to everything) dediğimiz yani araçtan her ortama her anlama bağlanma ihtiyacını giderme konseptine dönüşüyor”
Gelişime ve değişime adapte olanlar ayakta kalabildiğini söyleyen Golive CEO’su Yılmaz, “Müşterilerine doğru ve hızlı hizmet sunabiliyor. İleri teknolojik çözümler üzerinde müşterilerimize uçtan uça çözümler sunuyoruz. Dijital dönüşüm yolculuğundan süreç danışmanlığından, uygulama danışmanlığına kadar Ar-Ge çözümleri ile eşlik ediyoruz. Bu teknolojilerin anlamlandırılması da önem kazandı. Sektörlere özel nasıl kullanacağız, nasıl konumlandırıp modelleyeceğiz? 20 yıllık iş tecrübesi ve 15 yıllık SAP iş ortağı olarak bu soruların yanıtını sunabiliyoruz. Artık “En iyi uygulamaları nasıl daha sade kullanabiliriz?” kilit soru. Örnek vermek gerekirse eskiden iş uygulamalarının analizlerinde ve mümkün olduğu kadar ihtiyaçlarını tanımlardık şimdi ise en iyi sektörel iş uygulamalarını hazır olarak sunabiliyoruz. Şirketlerin dijital dönüşümde yatırım büyüklüğü, sürecin uzun olması ve sonuçların net olmaması gibi çelişkiler oluyor. Sektörlere özel modellenen ileri teknoloji çözümleri ile (SAP model Company) çelişkileri bertaraf ediyoruz” dedi.
“Dijital dönüşümle maliyet hesaplamada çok ciddi tasarruf sağladık”
Enerji sektöründe kullanılan dijital uygulamalar hakkında bilgi veren Abbasoğlu, “Enerji sektörü metaveri dediğimiz veri trafiği konusunda Türkiye’de oldukça gelişmiş durumda. Bunların en başında IoT (Internet Of Things) sistemleri geliyor. Düzenleyici kurumumuzun ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızın IoT ile uyguladığı bir sistem söz konusu. Bu sistemle her terminal ve her depolama tesisimizden 5 dakikada bir düzenleyici kuruma kalibrasyon datası gönderiyoruz. Öte yandan bu sistem bayilerimizle iletişim imkânı sağlıyor, ödeme sistemleri açısından kaynak aktarmalarını sağlıyor. Sektörde çok yaygın olan robot otomasyon süreçleri de(RPA) devrede, vergi ödemelerimizi tahsilatlarımızı sorunsuz ve eksiksiz anlık olarak gerçekleştirebiliyoruz” dedi.
Petrol Ofisi’nin dijital dönüşümü hakkında bilgi veren Yılmaz, “Petrol Ofisi projesi için çok geniş bir ekiple çalıştık. 12 ay gibi bir sürede fikirden uygulama aşamasına geçildi. SAP’nin enerji sektöründeki en önemli dijital dönüşüm projesi oldu ve başarısı 2021 yılında ödülle taçlandırıldı. Petrol ofisinin 5 binin üzerindeki iş süreci eski sistemlerden dönüştürülerek SAP’nin hem Model Company hem de standart sistemleri üzerine aktarıldı. Projede 2 hedef vardı; bir tanesi yalınlaşarak dijitalleşme ve hedeflenen canlı kullanım tarihinde tüm katma değerleri ile beraber projeyi canlıya geçirme idi. İkisini de başarıyla hayata geçirdik.” diye ekledi.
Dijital dönüşüm yatırımının geri dönüşü hakkında değerlendirme bulunan Abbasoğlu son olarak şunları aktardı:
“Bir fırtınanın içindeyiz şu an emtia fiyatları arttı, savaş çıktı, ürün zincirinin sorunsuz devam etmesi adına bir enerji şirketi olarak Türkiye’de ilk defa ikmal modülünü hayata geçirdik. Bu modüle geçmemiz maliyet hesaplama açısından çok ciddi tasarruf sağladı. Biz şu anda her istasyonumuzda her dolum tesisimizde maliyet hesaplamasını çok daha doğru yapabiliyoruz” dedi.