Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacağına ilişkin iyimserlik ve küresel stokların azalma işaretleri göstermesi ile birlikte son bir yılın en iyi üst üste iki aylık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu ay yüzde 4.6 yükselerek kazancını üst üste ikinci aya taşıdı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman, geçen hafta yaptığı açıklamada, üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını desteklediğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu ayın başlarında benzer bir mesaj vermişti. Katar Enerji Bakanı Mohammed Al Sada, Pazar günü Doha'da yaptığı açıklamada, küresel stokların beş yılın ortalamasının 160 milyon varil üzerine gerilediğini ve fiyatların "adil" seviyelere doğru ilerlediğini söyledi.

Küresel gösterge Brent petrolü bu ay, OPEC'in üretim kısıntılarını uzatacağı beklentileri ile, iki yılı aşkın süredir ilk kez varil başına 60 doların üzerine çıktı. JPMorgan Chase & Co., stoklarda süregelen düşüşü ve daha sıkı piyasa koşullarını işaret ederek, gelecek yıl için petrol fiyat tahminlerini yükseltti.  Ortadoğu'da, Irak'ın Kürt bölgesinden petrol akışı, Irak kuvvetlerinin Kerkük bölgesinde tartışmalı petrol sahalarının kontrolünü Kürt yönetiminden almasından günler sonra başladı.

Seul'de Kiwoom Securities Co. piyasa stratejisti Kim Yumi, "Petrolde bu ay görülen ralli, OPEC üretim kısıntılarının Mart ayının ötesine uzatılacağına ilişkin piyasa iyimserliği ve Orta Doğu'da artan jeopolitik risklerden kaynaklandı," dedi ve "Yükseliş, ancak, OPEC anlaşmayı uzatsa bile kısa ömürlü olabilir, zira ABD'de üretimin artma ihtimaline ilişkin endişeler devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent düşerek, Seul saati ile 11:16'da varil başına 54.05 dolara geriledi. Fiyatlar Eylül ve Ekim aylarında yaklaşık yüzde 14 yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 76 altındaydı. Kontrat Pazartesi günü 54.15 dolar ile 23 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent düşerek varil başına 60.81 dolara geriledi. Kontrat Pazartesi günü 46 sent yükselerek 60.90 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Fiyatlar bu ay yüzde 5.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.81 dolar primli işlem gördü.