Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham perol üretiminin yükselerek yeni bir rekor daha kırmasının, stoklarda gerçekleşen beklentinin üzerindeki düşüşü dengelemesi ile birlikte varil başına 57 dolar civarında kaldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.4 düştükten sonra yüzde 0.2 yükseldi. ABD'de Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı resmi verilere göre, petrol üretimi geçen hafta da artarak çıkışını sekizinci haftaya taşıdı ve 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Ham petrol stokları ise söz konusu dönemde 5.12 milyon varil düştü. Ineos Group Ltd., Kuzey Denizi'nde Forties Boru Hattı Sistemi'nde meydana gelen bir çatlağı onarımı için boru hattının kapatılmasının ardından, İskoçya'da bulunan Grangemouth rafinerisindeki bir ham petrol ünitesini kapattı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatmaları ile birlijirlikte bu yılı da kazançla geçerek üst üste ikinci yılda da yükseliş gerçekleştirmeye yöneldi. OPEC, Çarşamba günü yayımladığı aylık raporunda, aralarında ABD'nin de bulunduğu diğer rakip üreticilerden gelen arzın artacağı ve küresel piyasaların gelecek yılın son dönemlerine kadar dengeye kavuşamayacağı tahmininde bulundu.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Üretimdeki hızlanma ve ABD'den gelen arzın daha da art potansiyeli endişe yaratıyor," dedi ve "Fiyatlar, gevşemesine karşın, halen yüksek. OPEC kısıntıları, ABD üretimi ve piyasanın ne zaman dengeye kavuşacağı 2018 yılının önemli konuları" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 12:30'da varil başına 56.73 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 46 altındaydı. Fiyatlar Çarşamba günü 54 sent düşerek 56.60 dolar ile son bir haftanın en düşük seviyesinde kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 1.4 düştükten sonra, 37 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek varil başına 62.81 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 6.09 dolar primli işlem gördü.