Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilere göre petrol stoklarının beklenenden daha fazla düşmesinin ardından son bir haftanın en yüksek kapanışına doğru hareketlendi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.6 daha tırmandı. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de stoklar geçen hafta 5.2 milyon varil azaldı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin ise, stokların 3.15 milyon varil düştüğünü göstermesi bekleniyor. Eğer resmi veriler bu şekilde gelirse, kilit önemdeki Kuzey Denizi boru hattının kapanmasından sonra zaten sıkışan arz durumu daha da daralmış olacak.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ve aralarında Rusya2nın da bulunduğu ortaklarının küresel petrol stoklarını son beş yılın ortalamasına düşürmek için üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatmaları ile birlikte üst üste ikinci yılı da kazançla geçmeye yöneldi. Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, piyasa 2018 yılının ortalarında tekrar dengeye kavuşacak ve OPEC kısıntılardan çıkışı yılın ikinci yarısında gerçekleştirecek.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "ABD'de stokların azalması, akaryakıt talebinin halen sürdüğünü ve ABD'nin güçlü petrol ihracatını sürdürdüğünü işaret ediyor. Zira aksi halde yılın bu döneminde stokların arttığını görmeliydik," dedi ve "ABD'de kaya petrolü üreticilerinden dolayı arz fazlası OPEC'in umduğu hızda azalmayabilir, ancak yine de stoklar beş yılın ortalamasının altına düşmenin bir yolunu bulacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent yükselerek, Seul saati ile 12:14'te varil başına 57.75 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 55 altındaydı. Ocak vadeli kontrat Salı günü 30 sent yükselerek 57.46 dolardan vadesini doldurdu. Haziran ayı itibariyle yıl içinde kaybını yüzde 20'nin üzerine çıkaran WTI, Kasım ayının ortasından bu yana varil başına 55 dolar seviyesinin üzerinde tutundu.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 12 sent ya da yüzde 0.2 yükselerek varil başına 63.92 doalra tırmandı. Kontrat Salı günü 39 sent yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.17 dolar primli işlem gördü.