Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının üst üste ikihafta artmamasının ardından, Noel tatili sonrası işlemlerin yeniden başlaması ile birlikte varil başına 58 doların üzerinde kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 2 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Baker Hughes'ın Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol kuyusu sayısı değişmeyerek 747 adette kaldı. İşletmeci Ineos Group'a göre, Kuzey Denizi'ndeki Forties Boru Sistemi'nin onarımı tamamladı ve basınç testi başlatıldı. Boru hattında bu ayın başında akışın durması fiyatlarda artışa sebep oldu.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatması ile birlikte, üst üste ikinci yılı da kazançla geçmeye yöneldi. Irak Petrol Bakanı Jabbar Al-Luaibi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, küresel stokların düşmesi ve Çin ve Hindistan'da talebin artması ile birlikte fiyatların gelecek yıl artacağı konusunda iyimser olduğunu kaydetti.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD'de sondaj kuyusu sayısının azalmaya devam edip etmeyeceğini söylemek için henüz biraz erken. Zira kış döneminin geldiğini ve bazı mevsimsel faktörlerin sondaj faaliyetlerinin azalmasına enden olabileceğini göz ardı edemeyiz," dedi ve "Forties boru hattının kapanması fiyatların yüksek kalmasını sağladı ve bu durum, boğa hareketinin en azından bu yılın sonuna kadar devam etmesine yardımcı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent yükselerek, Seul saati ile 10:58'de varil başına 58.52 dolara çıktı. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 altındaydı. Kontrat Cuma günü 11 sent ya da yüzde 0.2 yükselerek varil başına 58.47 dolara çıktı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3 sent yükselerek varil başına 65.28 dolara çıktı. Fiyatlar Cuma günü 35 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek 65.25 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.76 dolar primli işlem gördü.