Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Libya'da Salı günü bir boru hattında meydana gelen patlama sonucu ham petrol üretiminin günlük 1 milyon varilin altına düşmesi ile biirlikte varil başına 59 doların üzerinde kaldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü bir haftayı aşkın süredir ilk defa aşağı yönde hareket ettikten sonra fazla değişmedi. Libya'nın en büyük ihracat terminaline petrol taşıyan boru hattının devreden çıkması bu ülkedeki üretimi geçen ayki üretim kısıntısı anlaşmasında belirlenen seviyenin altında tutarken, bu hattın onarımı için yaklaşık bir haftaya ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Öte yandan, Amerikan Petrol Enstitüsü'nün verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta düştü. Perşembe günü açıklanacak resmi verilerin de stoklarda düşüş olduğunu göstermesi bekleniyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntılarını 2018 yılının sonuna kadar uzatması ile birlikte üst üste ikinci yılı dakazançla geçmeye yöneldi. Libya'da üretimin düşmesine neden olan aksaklık, Kuzay Denizi'nde İngiltere'ye at boru hattının çatlak nedeniyle bir süre kapalı kaldıktan sonra tekrar açılmasının etkisini gidererek, petrol fiyatlarının Salı günü iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Seul'de Kiwoom Securities Co. piyasa stratejisti Kim Yumi, "Libya'da boru hattındaki patlamadan dolayı petrolde gerçekleşen ralli, onarımın çok fazla sürmeyeceğinin açıklanması ile birlikte kısa ömürlü olabilir," dedi ve "Fiyatların gevşediğini görmeye devam edeceğiz ve ardından petrol stokların azalmasının desteği ile yükselecek ve daha sonra ABD'de üretimin artması fiyatların yükselişini sınırlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 12 sent yükselerek, Seul saati ile 11:41'de varil başına 59.76 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 86 altında. Kontrat Çarşamba günü 33 sent düşerek 59.64 dolardan kapandı.

Perşembe günü vadesi dolacak Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkexli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.9 düştükten sonra, 16 sent yükselerek varil başına 66.60 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.84 dolar primli işlem gördü. Daha aktif Mart kontratı 14 sent yükselerek 66.13 dolara ulaştı.