Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de sondaj falliyetinin yavaşladığına ilişkin işaretlerin küresel arz fazlasının azalmakta olduğu yolundaki iyimserliği artırması ile birlikte varil başına 61 doların üzerinde seyretti.

Vadeli petrol kontraları New York'ta, geçen hafta yüzde 1.7 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Baker Hughes'un petrol fiyatlarının yüzde 0.9 arttığı Cuma günü açıkladığı verilere göre, aktif ham petrols ondaj kuyusu sayısı 5 Ocak haftası 5 düşerek 742'ye indi. Öte yandan, hedge fonları, Batı Teksas petrolünde (WTI), 2 Ocak haftası, fiyatların yükseleceği beklentisi ile açtıkları (uzun) pozisyon sayısında son 10 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Petrol fiyatları geçen hafta, ABD'de stokların düşmeye devam etmesi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntıları ile birlikte, 2013 yılından bu yana en güçlü açılış haftasını gerçekleştirdi. Ham petrol fiyatlarında son dönemde görülen güçlü seyir, ABD'de kaya petrolü üreticilerinin artan fiyatlardan yararlanmak için sondaj faaliyetlerini artırabilecekleri ve bunun da OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarının etkilerini dengeleyeceği spekülasyonunu güçlendirdi.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Cuma günü gevşeyen fiyatlar, traderların sondaj kuysu sayısındaki azalmaya bakmayarak, dikkatlerini mevcut fiyatların önümüzdeki aylarda üretimin artmasına neden olacağı olasılığına çevirdiğini gösteriyor." dedi ve "WTI fiyatı şimdilerde Mayıs ve Haziran 2015 zirveleri tarafından temsil edilen grafik direncini test test ediyor. Piyasanın bu duruma nasıl bakacağı, kısa vadeli tredin tonunu belirleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli WTI, Nymex piyasasında, 19 sent yükselerek Seul saati ile 12:17'de varil başına 61.63 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 31 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü 57 sent düşerek 61.44 dolardan kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent ya da yüzde 0.2 yükselerek varil başına 67.77 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 1.1 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 6.18 dolar primli işlem gördü.