Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithalata yeni gümrük vergileri düşünülmesi için talimat vermesinin ardından haftalık kaybını genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.1 kadar düştü ve haftalık kaybını yüzde 2.7'ye genişletti. Trump, ABD Ticaret Temsilcisi'ne Çin'den ithalata ilave 100 milyar dolarlık daha gümrük vergisi uygulanmasını değerlendirme talimatı verdi. Bu hareket, ABD ve Çin'den yetkililerin müzakere konusunda istekli olduklarını göstermelerinden bir gün sonra geldi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan veriler, ham petrol stoklarının Ocak ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdiğini ve petrol ihracatının rekor seviyelere çıktığını gösterdi.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri ile birlikte Ocak ayında gördüğü zirvelere ulaşmakta zorluk çekiyor. Çin Çarşamba günü soya fasulyesi gibi siyaseten duyarlı tarım ürünlerine gümrük vergisi getirerek kırsal kesimi etkilemeyi amaçlarken, listeye ayrıca petrokimya ürünleri ve likit propanı da ekleyerek enerjiyi bir misilleme aracı olarak kullanmak istediğini de işaret etti.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "Trump'ın Çin ve ABD'nin görüşmeler için kapıları açık bıraktıklarını işaret ettikleri bir dönemde tehditlerine devam etmesi, yatırımcıları aralarında petrolün de bulunduğu riskli varlıklardan çıkmaya yöneltiyor," dedi ve "ABD'nin artan petrol ihracatı ülkenin stoklarındaki sürpriz düşüşekatkıda bulundu" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 72 sent düşerek varil başına 62.82 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 11:07'de 63.16 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 17 sent yükselerek 63.54 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 üzerindeydi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 53 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 67.80dolara indi. Kontrat bu hafta yüzde 3.3 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 4.81 dolar primli işlem gördü.