Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol ve benzin stoklarının azalması ve Suudi Arabistan'ın tanker saldırıları sonrası Bab el-Mandeb Boğazı'ndan geçişleri geçici bir süre durdurmasının ardından varil başına doların üzerine çıktı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.1 yükseldikten sonra yüzde 0.6 kadar daha değer kazandı. ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 2015'ten bu yana en düşük seviyesine indi ve benzin stokları üst üste dördüncü haftada da geriledi. Orta Doğu'da, iki Suudi Arabistan tankeri Yemenli Husi militanlarının saldırısına uğradı. Bu saldırılarda yaralı ya da petrol sızıntısı olmazken, Krallık Kızıl Deniz'i Arap Denizi'ne bağlayan geçitten geçişleri güvenlik nedeniyle geçici bir süreliğine durdurdu.

Stoklardaki düşüşler ve arz konusundaki belirsizlikler, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının enerji talebini düşüreceği endişeleri ile son dönemde meydana gelen kayıpların bir kısmının geri alınmasına yardımcı oldu. OPEC ve ortakları geçen ay daha fazla üretim konusunda anlaşmaya varırken, piyasada ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik yaptırımların yeniden uygulanması kararının ardından bu ülkenin ihracatının nasıl etkileneceği konusunda spekülasyonlar dolaşıyor. Öte yandan, piyasada, Suudi Arabistan'ın vanaları çok çabuk açma konusunda isteksiz olduğu da konuşuluyor.

Singapur'da Oanda Corp.'un Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Stoklardaki düşüş fiyatları destekleyecek ve yukarı yönlü hikayeye yardımcı olacak," dedi ve "Suudi Arabistan'ın petrol nakliyatını geçici olarak durdurması kısa vadede yukarı yönlü bir faktör. Buna uzun süreli bir durum olarak bakmıyorum. Ancak aynı zamanda, bir belirsizlik veya aksaklık varsa, fiyarlar birkaç sent yükselebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 44 sent yükselerek varil başına 69.74 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 10:38'de 9 sent yukarıda 69.39 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 12 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 52 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 74.45 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 0.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.07 dolar primli işlem gördü.