Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Suudi Arabistan, iki petrol tankerinin Yemenli Husi militanlarının saldırısına uğramasının ardından, olağanüstü bir tedbir alarak, Bab el-Mandeb Boğazı'ndan petrol sevkiyatını geçici olarak durdurdu. Bu boğaz, Kızıl Deniz ile Arap Denizi arasındaki geçişi sağlayan kritik öneme sahip bir su yolu niteliğinde.

Enerji Bakanı Khalid al-Falih, yaptığı açıklamada, her biri 2 milyon varil ham petrol taşıyan bu iki tankerin Suudi Arabistan ulusal Gemicilik şirketine ait olduğunu kaydetti. İki tankerden biri vuruldu ve hafif hasar gördü. Saldırıda yaralanan olmadı ve petrol sızıntısı meydana gelmedi.

Bab el-Mandeb Boğazı, Yemen, Cibuti ve Eritre sahilleri açığında bulunuyor ve Kızıl Deniz'i Suudi Arabistan'a bağlıyor. Bu geçit, dünyanın en önemli ham petrol vbe petrol ürünleri için dünyanın en önemli su yollarından birini oluşturuyor. Ancak bu su yolu, daha fazla tanınan İran açıklarındaki Hürmüz Boğazı'na göre çok daha az öneme sahip.

Suudi Enerji Bakanı al-Falih, açıklamasında, "Gemilerin ve mürettebatınn güvenliği ve petrol sızıntısı riskinden kaçınmak için, Saudi Aramco ilk tedbir olarak Bab el-Mandeb Boğazı'ndan tüm petrol sevkiyatını geçici olarak durdurdu" dedi.