Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Salı günü yaptığı açıklamada, şirketlerin Çinli telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Huawei Technologies'e göndermesine izin veren bazı lisansları iptal ettiğini söyledi.

Konuya yakın bir kaynağa göre Salı günü bazı şirketlere lisanslarının derhal iptal edildiği bildirildi. Bu hamle, Huawei'nin ilk yapay zeka özellikli dizüstü bilgisayarı olan ve Intel'in yeni Core Ultra 9 işlemcisi tarafından desteklenen MateBook X Pro'nun geçen ay piyasaya sürülmesinden sonra geldi.

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Huawei'ye ihracat için belirli lisansları iptal ettik" dedi ve hangilerini geri çektiğini belirtmeyi reddetti.

Bu hamle, Biden yönetimini Huawei'yi engellemek için daha sert adımlar atmaya çağıran Kongre'deki Cumhuriyetçilerin yoğun baskısının ardından geldi. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Elise Stefanik yaptığı açıklamada, "Bu eylem ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendirecek, Amerikan yaratıcılığını koruyacak ve Komünist Çin'in teknolojisini geliştirme yeteneğini azaltacak" dedi.

Hangi lisansların iptal edildiğine bağlı olarak bu hareket, dizüstü bilgisayarlarına güç sağlamak için hala Intel çiplerine bağımlı olan Huawei'ye ve şirketle iş yapan ABD'li tedarikçilere de zarar verebilir.

Huawei, 2019 yılında ABD ticaret kısıtlamaları listesine alınmıştı. Listeye eklenmek, şirketin tedarikçilerinin nakliyeden önce özel, elde edilmesi zor bir lisans alması gerektiği anlamına geliyor.